Počast velikom Maku

Novosti 02.02.2019 11:41
Počast velikom Maku


Retrospektiva filmova Dušana Makavejeva u Jugoslovenskoj kinoteci. U subotu uveče na programu “Ljubavni slučaj” i “Nevinost bez zaštite”SEĆANjE na... - u petak uveče započet ciklus filmova u Jugoslovenskoj kinoteci posvećen je velikanu filmske režije Dušanu Makavejevu (1932-2019).

Od 1. do 3. i od 11. do 13. februara, u novom zdanju Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 biće prikazani igrani, dokumentarni i kratkometražni filmovi slavnog autora. Retrospektivu su otvorili omnibus “Kapi, vode, ratnici” (1962), za koji je reditelj bio i jedan od scenarista, i njegov prvi dugometražni igrani film “Čovek nije tica” (1965).

Za njima slede, hronološki - po vremenu snimanja, “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” (1967) i “Nevinost bez zaštite” (1968) - na večerašnjim, zatim “WR: Misterije organizma” (1971) i “Slatki film” (Sweet Movie, 1974) - na sutrašnjim projekcijama od 18 i od 20.30. U ponedeljak, 11. februara, biće prikazane još dve inostrane produkcije: “Montenegro” (Montenegro - Or Pigs and Pearls, 1981) i “Koka-kola Kid” (The Coca-Cola Kid, 1985)”, a naredne večeri i “Manifesto” (Manifesto, 1988) i koprodukcija “Gorila se kupa u podne” (Gorilla Bathes at Noon, 1993). U sredu, 13. februara, ciklus zaključuje izbor kratkih filmova iz šezdesetih godina, među kojima su “Osmeh ‘61”, “Parada” i drugi.

Jugoslovenska kinoteka na ovaj način odaje počast velikanu sedme umetnosti čiji su život i stvaralaštvo duboko obeležili period života van Jugoslavije, iz koje je bio prognan - “samo zbog toga što je želeo, voleo i stvarao slobodu, a slobodu koju je on stvorio mi nikada nećemo imati”, kako je o Maku rekao glumac Svetozar Cvetković, uz komentar:

"Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT", Foto Kinoteka

Počast velikom Maku

- Niko iz tadašnje Jugoslavije, a i kasnije, nije pozvao Makavejeva i pitao ga šta bi želeo da radi, jer je toliko stvorio, značio, doneo, što je i u svetu veliko. Nepravda je previše blaga reč.

Film koji je Mak poslednjih dvadesetak godina želeo da napravi, ali, nažalost, nije uspeo, bio je priča o nekadašnjoj, velikoj Jugoslaviji - o zemlji koju je poštovao i voleo iako ga se ona odrekla. 

"Nevinost bez zaštite"

Počast velikom Maku

KOMEMORACIJA

KOMEMORATIVNI skup povodom smrti Dušana Makavejeva biće održan u ponedeljak, 4. februara, u 13 časova u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj, u organizaciji Kinoteke i Udruženja filmskih umetnika Srbije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak