Ostale kazne na penzije, umanjena primanja i posle punog radnog staža

Novosti 02.02.2019 11:11
Ostale kazne na penzije, umanjena primanja i posle punog radnog staža


Gotovo dve godine od inicijative Sindikata i SES nije rešeno pitanje penala. Manja primanja za sve bez punog staža i posle 65. godineGOTOVO dve godine je prošlo otkad je Socijalno-ekonomski savet prihvatio inicijativu Saveza samostalnih sindikata Srbije i zatražio od Vlade da se ukinu kazneni poeni za sve penzionere pošto napune 65 godina. Međutim, od tog 18. aprila 2017. do danas, ništa se nije promenilo.

Čačanin Milisav, bioinženjer i dugogodišnji čitalac "Novosti", kaže da kada su usvojene izmene i dopune Zakona o PIO 2015. godine nije imao izbora. Sa 40 godina radnog staža morao je da napusti radno mesto, ali pošto je imao 59 godina života, a propisi su nalagali 65, njegov penzioni ček je umanjen maksimalno za 20 odsto.

- Moja penzija posle četiri decenije rada je 19.850 dinara - kaže Milisav. - Dobio sam trajno umanjenje. Nadao sam se da ću bar kada napunim dovoljno godina dobiti punu penziju, ali ništa od toga.

Poslednjim izmenama Zakona o PIO iz oktobra najstariji su očekivali da će se promeniti i član 70a, koji uređuje ovo pitanje. Ova odredba, međutim, nije ni bila na dnevnom redu. Tako su radnicima koji su zbog propasti firmi protiv svoje volje morali da odu u prevremenu starosnu penziju ostala umanjena penzija. Svima njima će i ubuduće za svaki mesec nedostatka staža ili godina života biti obračunato umanjenje od 0,34 odsto na penziju.

Pitanje ukidanja penala se, kažu u Ministarstvu rada, stalno razmatra. Glavni razlozi zbog kojih su oni i dalje na snazi su uvećanje broja korisnika penzija i finansijska održivost takvog penzijskog sistema. Prema tumačenjima nadležnih, radnik koji ode u prevremenu starosnu penziju, primaće veći broj penzija u odnosu na osiguranike koji odu u starosnu penziju, a pritom su imali istu dužinu staža i visinu zarada i doprinosa tokom osiguranja.

MANjE DO PETINE

PENZIONERIMA se sada skida maksimum 20 odsto od penzije. Novac za penziono osiguranje ne izdvaja samo poslodavac, već svaki zaposleni ima obavezu po zakonu da za to daje 14 odsto svoje zarade.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak