Kraj dileme: Haradinaj ne da takse, kreće "raspad sistema"

B92 31.01.2019 13:11
Kraj dileme: Haradinaj ne da takse, kreće "raspad sistema"


Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ostaje čvrsto pri stavu da takse uvećane za 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH neće biti ukinute, ne isključujući pritom mogućnost raspada vladajuće koalicije.Sastanak ambasadora SAD u Prištini Filipa Kosneta sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljijem završen je, javlja RTK.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio nakon sastanaka s američkim ambasadorom da ostaje pri stavu da se takse na robu iz Srbije i BiH ne ukidaju.

On je, nakon sastanka sa Kosnetom, kom su prisustvovali i kosovski predsednik Hašim Tači i predsednik Skupštine Kadri Veselji, rekao i da sada ne isključuje mogućnost raspada vladajuće koalicije.

Inače, današnji sastanak najavljen je u prištinskim medijima kao odlučujući, odnosno spekulisalo se da će nakon njega biti jasno da li će pasti takse ili Haradinajeva vlada. 

Haradinaj je danas izjavio da su, bez obzira na zahtev SAD da se one ukinu, takse "suverena odluka vlade Kosova". "Važno je za Kosovo da ustraje. Ja jesam za sporazum sa Srbijom, ali ne po ceni teritorije. Takse su suverena odluka vlade i mi ne uslovljavamo dijalog odlukama srpske vlade. Vraćam se za pregovarački sto, ali naša odluka je suverena", izjavio je on, a prenela Koha ditore.

To bi, kako je rekao, moglo da dovede do rušenja vladajuće koalicije, što znači raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Do, kako je rekao, rušenja koalicije moglo bi doći već narednih dana. "Mi smo u pravim političkim procesima, sve je moguće u narednim sedmicama i danima, prvo je da se reše neke važne stvari kao što je usvajanje budžeta", kazao je Haradinaj, preneo je prištinski Zeri.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak