Đokovićevi rekordi i Vučićeva statistika

NIN, Milan Ćulibrk 31.01.2019 11:37
Đokovićevi rekordi i Vučićeva statistika


Nemoguće da predsednik zna koliko ima kilometara od Male Krsne do Malog Mokrog Luga, a ne zna da su u BiH još plate veće nego u Srbiji. Pa, to se može proveriti za minut-dva. Samo ako se hoće. Ali, šta ako ga je baš briga za istinuOdmah po povratku iz Davosa, gde je govorio o slobodi medija u uslovima krize, predsednik Aleksandar Vučić požurio je da naciji saopšti dve dobre vesti. Pardon, jednu, jer teško da je za vlast dobra vest o hapšenju Dragoljuba Simonovića, predsednika Opštine Grocka, funkcionera SNS-a, bivšeg direktora Železnica Srbije. Zato ju je, brže-bolje, zatrpao informacijom da je prosečna plata „sada 465 evra i po prvi put je Srbija pretekla BiH“. Bila bi to zaista lepa vest - samo da nam, po ko zna koji put, predsednik nije servirao fejknjuz.

Da sve bude još čudnije, tu (dez)informaciju Vučić je lansirao istog dana (25. januara), kada je Republički zavod za statistiku saopštio da je prosek u novembru bio 417 evra (49.397 dinara), a Ministarstvo finansija da je prosek za 11 meseci bio za pola evra manji. Uprkos tome, Vučić je i posle prespavane noći, dan kasnije u Novom Sadu ponovio svoju tvrdnju. Što će reći da mu se nije omaklo. Pa, ako je već tako mogao je bar da zamoli Miladina Kovačevića i Sinišu Malog da sačekaju par dana sa objavljivanjem podataka o stvarnim platama, koje bitno odudaraju od njegovih 465 evra. Ovako, dužan je da objasni ko svakom zaposlenom u proseku duguje tu razliku od 48 evra?

Jedino logično objašnjenje je da je Vučić stvarnu zaradu u 2018. uvećao za 11,5 odsto (za povećanje minimalne cene rada i plata u javnom sektoru) i tako procenio zaradu „sada“. I tu procenu nam je servirao kao nešto što se već desilo. Očito ga nije briga kako će građani reagovati kad shvate da ih je, ne prvi put, obmanuo.

Slučaj je hteo da i prošle i ove godine 3. januara, budem gost na televiziji N1 i da za predsednikovu tvrdnju da će „do kraja godine prosečna plata dostići 500 evra“, i 2017. i 2018. ponovim iste reči - nema šanse! I, što bi u reklami rekao Zdravko Čolić - ja tu ništa ne bih dirao. A videćete, kako vreme bude odmicalo, Vučić će taj iznos lagano da smanjuje, sa 500 na 490, pa na 480, 470... A ubeđen sam da i sam zna da nema skoro nikakve šanse da nam prosek za celu godinu bude 465 evra, iako tvrdi da već „sada“ toliko zarađujemo.

Više od uobičajene licitacije u stilu Đekne - plata još nije dostigla 500 evra, a kad` će ne zna se - začudilo me što se očito zaboravio i sam sebe demantovao. Pa, kako smo „sada“ prvi put prestigli BiH? Gle vraga, zar to isto nije tvrdio 22. jula 2018? Kada je govorio istinu, sada ili pre pola godine? Nažalost, ni onda, ni sada. Jer, svako lako može proveriti da prosek u Srbiji za 11 meseci nije ni 417 evra, a u BiH je za deset meseci bio 447, dakle za 30 evra veći. Nemoguće da predsednik, koji napamet zna koliko ima kilometara od Male Krsne do Malog Mokrog Luga, to ne zna. Pa to se može proveriti za minut-dva. Samo ako se hoće. Ali, šta ako on to sve već zna, samo ne haje. Eeee...

Još jedan detalj upućuje na zaključak da je Vučićeva priča o platama deo dugoročne strategije, u kojoj je istina prva žrtva. Svako ko na Gugl ukuca Vučić i 465 evra videće da je 22. jula 2018, kada se prvi put hvalio da smo prestigli Bosance, rekao i da će „uskoro prosečna plata u Srbiji biti 465 evra“. „Sada“ samo ispunjava to obećanje. I neka svako gleda kako će zaraditi dodatni novac da bi on bio u pravu. Posebno oni - takvih je više od polovine - koji zarađuju ispod proseka, jer je najčešća (medijalna) zarada u novembru samo 335 evra. To je „sada“ za 69 evra manje od minimalca u Hrvatskoj, koji je od 1. januara
 404 evra.

I kad smo već kod brojeva, Novak Đoković osvojio je rekordnu, sedmu titulu na otvorenom prvenstvu Australije u tenisu. Fantastične Noletove servise nismo mogli da gledamo na javnom servisu. RTS je, doduše, pokušao da obezbedi prenose završnice turnira, ali nije uspeo. Šteta za gledaoce, ali možda za RTS i nije. Pa, njima je Nikola Selaković priznao da je zamalo odbio gostovanje zbog kratkog izveštaja sa protesta protiv vlasti u Beogradu. I sad, zamislite da se u euforiji komentatoru omakne da naglas konstatuje da u Đokovićevoj loži sedi i Ivan Ivanović. Pa svi znaju da se Ivanović ne sviđa vlastima. A, bogami se ni oni ne sviđaju njemu. Zato je ovako bolje. Jer, šta mislite, da je RTS prenosio taj meč, da li bi baš Predraga Strajnića zapalo da prenosi finale?

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak