"Nezavisnost pojedinačno priznaju države, a ne UN"

Srna 14.02.2008 19:19
"Nezavisnost pojedinačno priznaju države, a ne UN"


Ukoliko Kosovo proglasi nezavisnost dobijalo bi međunarodno priznanje od pojedinačnih država, a ne od UN i u skorije vreme verovatno ne bi bilo primljeno u te članstvo svetske organizacije, izjavile su danas diplomate u sedištu UN."Glavno pitanje je ko će priznati Kosovo, ako ono proglasi nezavisnost, kao što očekujemo. To nije pitanje za UN, nego za pojedinačne zemlje", rekao je zapadni diplomata koji je želeo da ostane anoniman.
On je dodao da će se o ovom pitanju razgovarati na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU u Briselu u ponedeljak, 18. februara.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun se, prema proceni ovog diplomate, verovatno neće uključivati u rešavanje situcije, imajući u vidu podele koje u vezi sa ovim pitanjem vladaju unutar Saveta bezbednosti UN.
"Biću veoma iznenađen ukoliko Ban kaže ili učini bilo šta u vezi sa time da li je proglašenje nezavisnosti Kosova legalno ili ne, zato što ovo nije pitanje za Savet bezbednosti", dodao je ovaj diplomata.

On kaže da očekuje da će generalni sekretar UN sačekati da se situacija na terenu značajno izmeni i da će potom iskoristiti svoj autoritet da prilagodi profil UNMIK-a novim okolnostima.

Savet bezbednosti UN sastaće se danas na zahtev Srbije i Rusije kako bi se razmotrila "opasnost" od planiranog jednostranog proglašenja nezavisnosti pokrajine. Prema očekivanju većine diplomata u UN, ruska delegacija će verovatno zatražiti održavanje još jedne vanredne sednice Saveta bezbednosti UN čim Kosovo proglasi nezavisnost.

Izvor