Vučić: Svi su protiv kompromisnog rešenja za Kosovo, a pri tom ga nisu videli

RTV 29.01.2019 11:56
Vučić: Svi su protiv kompromisnog rešenja za Kosovo, a pri tom ga nisu videli


Sve manje ljudi u Srbiji hoće rešenje za Kosovo i Metohiju, jer misle da je ovako kako je dobro, jer, valjda, gore neće biti, konstatovao je predsednik Aleksandar Vučić i ukazao da će, naprotiv, sve biti mnogo gore ako se ne pronađe rešenje za taj problem."Biće mnogo gore ako rešenje ne budemo pronašli i zbog toga se plašim, brinem i borim se da takse budu ukinute, kako bismo mogli da nastavimo dijalog. Da budem iskren, ako izaberemo ono što je loše, da svima nama čiji je posao da Srbiju vodimo ka mirnoj luci i stabilnosti, da mi bar bude čista savest da smo uradili sve što smo mogli i da neku vrstu odgovornosti ne prebacujem, kao što su drugi ranije prebacivali na nas", rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa slovenačkim predsednikomn Borutom Pahorom.

On je rekao da vidi kuda sve po pitanju Kosova vodi i kako na rešavanje tog problema gleda javno mnjenje.

"Svojim pričama i Srbi i Albanci, ali i pola sveta su već ubili svojim odgovaranjem od nečeg to nešto što nije postignuto i naš prostor za kompromis je sužen, jer su svi protiv njega, a pri tom ga nisu videli, a alternativu nisu ponudili", rekao je Vučić..

Podsetio je da pojedini govore da treba da čekamo da propadne zapadni svet, a sa druge strane, Albanci kažu da je još malo Srba na Kosovu i Metohiji ostalo...

"To su sve prazne priče. Ozbiljni narodi se drugačije odnose prema svojoj budućnosti. Dok me ne oteraju ja ću da se borim za budućnosti, a kako će da bude sa junacima koji govore da je (Kosovo) naše, a predali su ga pre deset godina, videćemo", primetio je Vučić.

On je rekao da moramo da razumemo i albanski interes, da i oni imaju želje, kao što i svet ima svoje želje.

"Naravno da mi imamo svoje zahteve, potrebe i na pravu zasnovano ono što tražimo, ali suština je da moramo da gledamo i tuđe interese. Merkel je u Davosu rekla dobru rečenicu, citirajući Vebera, da je kompromis pobeda, a ne poraz, da je kompromis najbolje rešenje, a ako postoji daćemo sve od sebe da to učinimo", rekao je Vučić.

Pahor: Korekcija granica - hrabro, ali oprezno

Šef slovenačke države Borut Pahor rekao je danas da je razmišljanje o korekciji granica kao moguće rešenje za KiM vrlo hrabro i da ga on ne bi odbacio, ali da bi bio jako oprezan.

On je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a odgovarajući na pitanje kako gleda na moguću korekciju granica, naveo da su ga o tome pitali i mnogi evropski zvaničnici, te podsetio da je bio svedok kada je ta tema kandidovana prošle godine na forumu u Albahu, na kojem su bili i Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Takvo razmišljanje, kaže, traži mnogo mudrosti, a zahteva i veliku privrženost mirnom rešavanju konflikata, kao i veliko poverenje drugih država koje su važne za uspeh dogovora.

"Taj proces u prvom redu mora da bude vrlo tolerantan i predvidljiv i ne sme da donese kolateralnu štetu za druge države u regionu. Toga se najviše boje moje kolege i druge vođe kada postavljaju to pitanje", rekao je Pahor.

To je, kaže, preneo i predsedniku Vučiću.

"Verovatno se ne može isključiti neki dogovor koji ide prema mirnom rešenju konflikta ako je to uzajamno rešenje sa srećnim krajem i nema kolateralnog učinka za druge države. Naravno, to je vrlo hrabro razmišljanje i ja to ne bih nikada odbacio, ali bih bio jako oprezan pri tome", rekao je Pahor.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak