Sankcije protiv Venecuele: SAD blokiraju imovinu državne naftne kompanije

Novosti 29.01.2019 11:53
Sankcije protiv Venecuele: SAD blokiraju imovinu državne naftne kompanije


Mere protiv kompanije PDVSA objavili su savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i ministar finansija Stiven Mnučin, a obuhvatiće zamrzavanje bilo kakvih sredstava koje venecuelanska kompanija ima pod američkim jurisdikcijamaAdministracija američkog predsednika Donalda Trampa saopštila je danas da će venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA blokirati sredstva u vrednosti od sedam milijardi dolara.

Mere protiv te kompanije objavili su savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i ministar finansija Stiven Mnučin, a obuhvatiće zamrzavanje bilo kakvih sredstava koje venecuelanska kompanija ima pod američkim jurisdikcijama, kao i zabranu Amerikancima da posluju s tom firmom.

Uvedene mere imaju za cilj i da daju "vetar u leđa" venecuelanskom opozicionom lideru Huanu Guaidu, koji se proglasio za prelaznog predsednika te zemlje, a koga je američka administracija priznala za legitimnog lidera Venecuele, prenosi AP.

"SAD pozivaju na odgovornost krivce za tragični sunovrat Venecuele i nastaviće da koriste pun niz svojih diplomatskih i ekonomskih sredstava kako bi podržale prelaznog predsednika Huana Guaida, Nacionalnu skupštinu i napore venecuealanskog naroda da obnovi svoju demokratiju", rekao je Mnučin.

Prema njegovim rečima, sankcije će sprečiti predsednika Nikolasa Madura da dalje "skreće" sredstva Venecuele, a sačuvaće ta sredstva za venecuelanski narod, dok je put ka ukidanju sankcija za PDVSA "brzi prenos kontrole prelaznom predsedniku nove, demokratski izabrane vlade".

Istovremeno, Guaido je saopštio da je Kongresu naložio da počne proces imenovanja novog upravnog odbora državne naftne kompanije PDVSA i rafinerije "Citgo", inače američke podružnice, prenosi Rojters.

U međuvremenu, američki senator Marko Rubio rekao je da sankcije koje SAD uvode veneculanskoj državnoj naftnoj kompaniji PDVSA imaju za cilj da se pojača pritisak na predsednika Venecuele Nikolada Madura kako bi se povukao sa vlasti, preneo je AP.

Američka agencija ocenjuje ovaj ekonomski potez Trampove administracije kao potencijalno ključan. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak