Povećanje akciza: Cigarete skuplje, nafti mere cenu

Novosti 29.01.2019 11:46
Povećanje akciza: Cigarete skuplje, nafti mere cenu


Veće akcize na duvan i gorivo od 1. februara. Usklađivanje će prvo osetiti pušači, dok još nije sigurno da li će rast državnih zahvatanja pogoditi i vozače. Za paklicu uskoro 10 dinara višeUSKLAĐIVANjE akciza prvi će osetiti pušači, a da li će naftaši rast državnih zahvatanja preliti na vozače još nije sigurno. Od prekosutra paklice će poskupeti u proseku za 10 dinara, jer je ovog meseca namet na duvan povećan za 1,5 dinara.

Izvesno je da će cene menjati svi domaći proizvođači duvana, a novo usklađivanje po akciznom kalendaru očekuje se sredinom godine. Prema akciznom kalendaru, u periodu od 2017. do 2020. godine, svakog juna i januara specifična akciza za cigareta raste za 1,5 dinara. Sa ovim povećanjem, državni deo svake paklice samo umesto dosadašnjih 68,5 dinara iznosiće 70 dinara. Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to valja dodati i PDV.

- Povećanje akcize od 1,5 dinara ne znači toliko povećanje troška - kađu duvandžije. - To svaki put poveća cenu paklice za šest do sedam dinara. Jer, sa rastom cene paklice raste i proporcionalna akciza, koja čini 33 odsto, a sa tim veći je i trošak za porez na dodatu vrednost.

Tako će "pal mal" i LM koštati 260 dinara, "bond" će biti 10 dinara jeftiniji, a za "laki" će biti potrebno 280 i 290 dinara. Paklica "marlbora" biće 340 dinara, "marlboro tač" od 300 do 310, a "parlament" 380 dinara.

Povećanje akciza: Cigarete skuplje, nafti mere cenu

U skladu sa Zakonom o akcizama, Vlada Srbije je objavila nove dinarske iznose akciza usklađene sa rastom potrošačkih cena u 2018. godini. Državno zahvatanje po litru benzina je povećano za dinar, a na dizelu za 1,13 dinara. Naftaši još nisu napravili računicu na osnovu koje bi odlučili da li će nove akcize ukalkulisati u svoje cenovnike ili ne.

- Povećanje državnih nameta na gorivo ne znači automatski da će na pumpama za taj iznos doći do poskupljenja - kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. - To usklađivanje je novi trošak naftnih kompanija prema državi. Toliko više će plaćati državi od 1. februara.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak