Svetosavski bal u Beču - svečano kao i uvek

Mondo 28.01.2019 16:45
Svetosavski bal u Beču - svečano kao i uvek


U bečkom hotelu "Parkhotel Šenbrun"održan je 22. Svetosavski bal, koji će ostati upamćen po raskošnom programu i velikom broju počasnih gostiju.Među zvanicama bili su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Za Svetosavski bal u Beču, čiju je tradiciju obnovio i uspešno nastavlja Srpski centar na čelu sa Miloradom Mateovićem, vladalo je veliko interesovanje, budući da desetak dana pred održavanje, bal je bio kompletno rasprodat.

Vešto pripremljen program koji je vodio voditeljski glumački par Jelena Jovićević i Slobodan Stefanović, očarao je balske goste, među kojima je i ove godine bio veliki broj onih koji su na bal doputovali iz susednih zemalja, a tako i matice Srbije i Republike Srpske.

Pored dobre zabave i učešća u bečkoj balskoj sezoni, Svetosavski bal u Beču je i deo obeležavanja Savindana u čast prvog srpskog arhiepiskopa.

Tako je i ove godine bal otpočet tradicionalnim paljenjem slavske sveće, koje je ove godine u ime episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, obavio njegov sekretar Filip Milunović zajedno sa organizatorom, nakon čega je naša poznata mlada pevačica etno zvukova Danica Krstić izvela je Svetosavsku himnu.

Kao i svaki bal na bečkoj balskoj sceni i Svetosavski bal ima svoje "debitante" koji na njemu odigraju svoje prve valcer korake, što su i ovoga puta uradili polaznici bečke plesne škole "Imerfol".

Uz čuvenu rečenicu "Neka bude ba" ovogodišnji Svetosavski bal otvorili su zajedno sa organizatorom Miloradom Mateovićem, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasador Republike Srbije u Austriji Nebojša Rodić.

Ambasador Rodić, u svom obraćanju, istakao je da ne treba da, obeležavajući praznik Svetog Save, ne treba da zaboravimo koji su na prostorima koji su bili uvek oni na kojima su živeli Srbi, a koji ne mogu da osećaju slobode kao mi.

"Ne treba da zaboravimo na one koji ne mogu da osete zadovoljstvo koje bi Sveti Sava svakom Srbinu podario", rekao je on.

Predsednica Srpske istakla je da joj je zadovoljstvo što svaki put kada dođe u dijasporu prepoznaje pozitivan potencijal, ma gde oni žive.

Plesni podijum je već idućeg trenutka bio ispunjen, a orkestar Ministarstva odbrane Republike Srbije, Stanislav Binički" pod dirigentskom palicom meastra Vojkana Borisavljevića nizao je plesne melodije.

Zajedničkim izvođenjem čuvene nosalgične melodije "Moji su drugovi" predstavili su se i solisti ovogodišnjeg bala, među kojima su se našli Željko Samardžić, Nikola Rokvić, Tijana Dapčević, Gordana Lazarević, Iva Mrvoš Anokić i Ranko Jović.

Usledili su pojedinačni repertoari, operske arije, a vrsni solisti programa su izveli svoje dobro poznate hitove, budući da se radi o najuglednijim imenima sprske muzičke scene.

Srpski kulturni centar "Stevan Mokranjac" iz Beča se potrudio da dočara balsku atmosferu na srpskom dvoru u 18. i 19.veku izvodeći Knez Mihajlovi i Kraljevo kolo i Bojarku.

Nastupila je i muzički porodični duo Pilerovi, virtuozno izvodeći plesne i tango melodije.

Posebno je pozdravljen i počasni gost ovoga bala, Policijski orkestar Republike Srpske koji je se predstavio publici bala taktovima "Tamo daleko", "Devojko mala"...

Usledile su plesne melodije, etno i starogradske pesme, ali i poznate džez i pop melodije, dok je lesni podijum bio ispunjen sve vreme.

Zabava je potrajala do sitnih sati, a gosti će sigurno pamtiti i ovaj bal po odličnoj atmosferi i zabavi, ali i tradicionalnom balskom okupljanju Srba u Austriji.

Prihod od ovogodišnje balske tombole biće, u saradnji sa rubrikom "Humanitarni most" dnevnog lista "Vesti" uplaćen opštoj bolnici u Pasjanu na Kosovu i Metohiji.

Ministar Đorđević je Tanjugu rekao da je Svetosavski bal odlična manifestacija koja širi ugled sprskog naroda.

"Generalno priča oko Srbije pokazuje jednu pozitivnu priču o svima nama. Ovakav jedan bal je dobra stvar. Meni je čast i zadovoljstvo što sam bio na njemu i verujem da ću sledeće godine ponovo biti gost", kazao je on.

Đorđević je podsetio da je njegovo Ministarstvo sa Vladom Srbije osnovalo ekspertski tim koji ima zadatak da ima dobar kontakt sa dijasporom, ali i privuče je da se vrati u zemlju.

"Ovakvi kontakti svima pokazuju da postoji odnos države Srbije prema diajspori, da je nismo zaboravili i da verujemo da su najbolji predstavnci Srbije. Ovakve manifestacije upravo govore o tome", objasnio je on.

Đorđević je ukazao da u Austriji živi gotovo najveća srpska dijaspora, pored SAD, pa briga o njima širi jednu lepu priču o Srbiji.

Predsednica RS Cvijanović naglasila je da su naši ljudi rasuti po svetu biseri i dragulji i da oni daju ogroman doprinos društvu u koje su došli.

Prema njenim rečima tradicija srpskih balova je lepa i treba da se nastavi, jer doprinosi prenošenju lepe slike o Srbima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak