Iz budžeta za porodilje 68 milijardi dinara

B92 28.01.2019 11:01
Iz budžeta za porodilje 68 milijardi dinara


Vlada Srbije nastaviće trend, da iz godine u godinu izdvoja više novca za porodiljeMinistar za rad zapošljavanje, boračka i socijalana pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je tokom prošle godine samo za mere za pomoć porodiljama određen budžet veći za 4,5 milijardi dinara nego 2017. godine, dok je u ovoj godini predviđeno izdvajanje za porodilje u odnosu na 2018. godinu, za 10 milijardi više.

"Iz godine u godinu sve više izdvajamo u tu svrhu. Poređenja radi, 2008. godine, tadašnja Vlada, izdvojila je 25 milijardi, 2012. godine je bilo 40 milijardi, a 2018. godine, 58 milijardi dinara, što je blizu 500 miliona evra, a u 2019. očekujemo izdvajanje 68 milijardi, dakle demagogija i laž nekih koji bi da skupe jeftine poene na račun majki ovim pada u vodu", rekao je đorđević, navodi se u saopštenju.

Kako je naveo, to znači da nikada nije bio veći obuhvat žena, odnosno porodica, koje su dobile finansijsku podršku, uzimajući u obzir roditeljski dodatak, dužinu perioda na koji se odnose neke odredbe zakona, kao što su da svako treće dete u porodici dobije svakog meseca 12.000 dinara 10 godina, odnosno 18.000 dinara ako je četvrto dete po rođenju.

Povodom navoda objavljenih u pojedinim medijima, ministarstvo je saopštilo da je nakanada za porodilje, pravo ostvareno prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, nije isto što i socijano davanje, ili ostale vrste dodataka, kao što su dečiji dodatak i dodatak za posebnu negu deteta.

Iz ministarstva ponavljaju da je poslednjom izmenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je trenutno na snazi, omogućeno da pravo na naknadu ostvare i žene koje rade na privremeno povremenim poslovima, ugovoru o delu, poljoprivrednice i preduzetnice.

Prema rečima ministra, apel pojedinaca da se vrati stari Zakon, značio bi uskraćivanje naknade za veliki broj majki i smanjenje roditeljskog dodatka.

"Svake godine ćemo izdvajati sve više, jer je to rezultat rada i uspeh ove Vlade, koja radi sistemski vodeći računa paralelno o našim građanima i našim javnim finansijama, a u korist svih građana", rekao je Đorđević.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak