I u SAD slavili Svetog Savu, najmasovnije u Čikagu

B92 28.01.2019 10:45
I u SAD slavili Svetog Savu, najmasovnije u Čikagu


U srpskim hramovima u SAD i Kanadi u nedelju je obeležen praznik Svetog Save, prvog srpskog arhiepsikopaPosle Bogosluženja, održane su akademije na kojima je govoreno o značaju Rastka Nemanjića - Svetog Save, u osnivanju Srpske pravoslavne crkve čijih se osam vekova autokefalosti slavi ove godine.

Najmasovnije je bilo u Čikagu u kojem živi i najbrojnija srpska zajednica. Praznik je obeležen i kao slava škola za srpski jezik, istoriju i veronauku, koje deluju pri srpskim hramovima.

Svetosavskom akademijom praznik je obeležen i u najmlađoj parohiji u Čikagu, u hramu Svetog Vasilija Ostroškog. Humanitarni svetosavski bal organizovala je u subotu i Srpska narodna odbrana čije je sedište u Čikagu i bio je namenjen Domu za nezbrinutu decu u Kruševcu.

Svečenosti posvećene Svetom Savi u ovom delu Amerike biće nastavljene i iduće subote, 2. februara 2019. u Manastiru Nova Gračanica pored Čikaga, kada će Svetosavsku akademiju pripremiti studenti Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Sava" koji deluje pri Manastiru Libertivil.  

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak