U EU svaka četvrta velika kompanija koristi robote

Radio 021 27.01.2019 13:45
U EU svaka četvrta velika kompanija koristi robote


Velike kompanije koja zapošljavaju 250 ili više osoba mnogo više koriste robote u obavljanju svoje delatnosti nego što je to slučaj sa srednjim i malim firmama, pokazalo je istraživanje EurostataU 2018. godini u Evropskoj uniji 25 odsto velikih kompanija koristilo je robote, naspram 12 odsto srednjih kompanija koja zapošljavaju od 49 do 250 osoba, te pet odsto malih firmi koje zapošljavaju od 10 do 49 radnika. 
 
Kompanije su češće koristile industrijske od servisnih robota. Industrijski roboti najčešće su se koristili u proizvodnom sektoru, dok su se servisni roboti koristili u proizvodnji i trgovini na malo.
 
Firme koje su koristile servisne robote to su činile uglavnom u okviru sistema upravljanja skladištima (44 odsto kompanija), zatim za poslove čišćenja i zbrinjavanja otpada (u 21 odsto), i za montažne radove takođe u 21 odsto firmi.
 
Najveći udeo firmi koje koriste industrijske ili uslužne robote zabeležen je u Španiji i to 11 odsto, Danskoj i Finskoj po 10 odsto i Italiji devet odsto. 
 
Najmanji udeo kompanija koje u svojoj delatnosti koriste robote zabeležen je na Kipru (jedan odsto), zatim Estoniji, Grčkoj, Letoniji, Mađarskoj i Rumuniji po tri odsto.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak