Poslovni centar 'Stankom' neće biti porušen

Politika 27.01.2019 13:39
Poslovni centar 'Stankom' neće biti porušen


Vlasnici lokala u poslovnom centru 'Stankom' imaju razloga za slavlje jer njihov objekat, sagrađen pre skoro tri decenije, neće biti porušen niti će oni biti iseljeni.To su potvrdili u Urbanističkom zavodu Beograda koji je izradio plan detaljne regulacije za taj deo Čukarice i dokument je spreman za usvajanje u Skupštini grada.

– U nacrtu plana nedvosmisleno piše da se poslovni centar „Stankom” zadržava u postojećem stanju, a zahvaljujući planu vlasnici lokala će imati osnov za tehničko i investiciono održavanje objekta što do sada nije bilo moguće. Čak i deo koji su nelegalno nadzidali nije predviđen za uklanjanje. Ostavili smo im mogućnost da ako jednog dana budu želeli da taj objekat zamene to i urade i dozvolili smo veću spratnost po pravilima iz plana – tvrde u Urbanističkom zavodu.

Kako je onda nastao problem i zašto su vlasnici lokala mesecima strahovali za sudbinu centra i direktno za svoju egzistenciju?

Izradu plana inicirao je i finansirao Zoran Janjušević, odnosno njegova firma „Šoping centar-Brdo” koju je, prema podacima iz Agencije za privredne registre, osnovao u maju 2017. godine. Janjušević je, kako kaže za naš list, na parceli pored poslovnog centra „Stankom” kupio stari objekat s namerom da na njegovom mestu podigne šoping centar i stanove bez „pretenzija na okolne parcele”.

Ali za to mu je, kako tvrde, u Urbanističkom zavodu bio potreban plan jer je prethodni na osnovu kojeg je „Stankom” dobio građevinsku dozvolu stavljen van snage.

Da je izrada novog plana između ulica Stevana Brakusa, Toše Jovanovića i Valjevske u toku vlasnici lokala saznali su slučajno u oktobru prošle godine, kaže Slavica Despotović, predsednica Udruženja vlasnika lokala u poslovnom centru „Stankom”.

– Na javnom uvidu videli smo da je „Šoping centar-Brdo” platio da se izradi taj plan detaljne regulacije. Kako se vidi u planu i kako nam je urbanista tada predočio, predviđeno je da se naš tržni centar ruši. Umesto njega planirana je izgradnja nekog stambeno-poslovnog objekta. Uložili smo primedbe na nacrt plana i angažovali advokata – objašnjava Despotovićeva.

Članovi udruženja bili su na javnoj raspravi 22. novembra, dodaje Despotovićeva, i tada su pokušali da ženi koja je radila plan usmeno iznesu primedbe.

– Pitali smo je zašto nismo obavešteni, zašto niko nije video da postoje stvarni vlasnici, da se na mestu tržnog centra ne nalaze šupe i ruina, a ona nam je odgovorila da ne zna. Rekli su nam i da ćemo biti obavešteni da li će naše primedbe biti usvojene i šta će se dogoditi. Od tada do danas interesovali smo se, ali nismo dobili nikakvu informaciju – ističe Despotovićeva.

U Urbanističkom zavodu tvrde da poslovni centar ni u jednoj fazi izrade plana nije bio predviđen za uklanjanje. Čak i da je objekat viđen za rušenje, vlasnici lokala bi, kako zakon nalaže, morali da budu obeštećeni.

Njihov prvi komšija, ipak, neće biti Janjušević jer je u međuvremenu, tvrdi, prodao projekat slovenačkoj firmi.

– Sa tim lokalima nemam ništa, nikada nisam želeo da ih rušim, oni nisu moje vlasništvo. Čak i da mi ih daju za džabe, ja ih ne želim, nisu mi potrebni. Ne želim više ništa da pravim u Srbiji – izričit je Janjušević.

Lokala 140, vlasnika 80

Tržni centar „Stankom” gradila je firma „Stankom” početkom devedesetih godina prošlog veka i lokale je prodavala, kaže Slavica Despotović, predsednica Udruženja vlasnika lokala u tom centru.
– Uknjiženi smo kao vlasnici. Ovde se nalazi oko 140 lokala koji su u vlasništvu 80 što fizičkih, što pravnih lica. Ovo nije klasični tržni centar sa buticima i prodavnicama, već se ovde uglavnom nalaze kancelarije, ordinacije, muzička škola, Visoka sportska škola – naglašava Despotovićeva.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak