Svetosavske svečanosti u 52 škole

Novosti 27.01.2019 13:06
Svetosavske svečanosti u 52 škole


Svečanim priredbama i ceremonijom sečenja slavskog kolača, 24.500 učenika i 3.500 nastavnika 52 osnovne i srednje škole u Pomoravskom okruguSvečanim priredbama i ceremonijom sečenja slavskog kolača, 24.500 učenika i 3.500 nastavnika 52 osnovne i srednje škole u Pomoravskom okrugu, uz prisustvo sveštenika, gradskih i opštinskih funkcionera, obeležavaju Svetog Savu, rečeno je Tanjugu u Odelenju Školske uprave Ministarstva prosvete za Pomoravski okrug u Jagodini.

Svetosavske svečanosti u Pomoravlju, Resavi i Levču, počele su jutros svetim liturgijama u hramovima ovog dela Srbije, uz prisustvo manjeg broja vernika zbog snega i hladnoće, ocenjuju sveštenici.

Povodom obeležavanja Svetog Save, svetitelja, prvog arhiepiskopa srpskog i tvorca srpske države, sinoć je u Centru za kulturu u Jagodini odrzana tradicionalna 17. Svetosavska akademija, na kojoj je građane, prosvetne, kulturne i javne radnike, prestavnike crkava i učesnike u programu pozdravio vladika šumadijski Jovan.

Svečanoj akademiji prisustovao je i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

Pre svečane akademije, vladika Jovan je u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini služio Svetosavsko bdenje.

U Paraćinu, u Organizaciji Kulturnog centra i Književnog kluba "Mirko Banjić", održan je tradicionalni susret pesnika ovog dela Srbije.

U Kultrunom centru u Svilajncu, sinoć je održana centralna svečanost povodom Svetog Save za tu opštinu, na kojoj su uručene zahvalnice za 12 prosvetnih radnika i vaspitača i učenika.

U okviru Svetosavskih svečanosti, u čitaonici Gradske biblioteke u Jagodini biće upriličena izložba minijaturnih izdanja iz Fonda stare, retke i minijaturne knjige Narodne biblioteke Srbije.

Autor izložbe je Dejan Vukićević. Izložba će biti otvorene u 18 sati.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak