Reno ima novog predsednika, stari i dalje u pritvoru

Mondo 26.01.2019 11:53
Reno ima novog predsednika, stari i dalje u pritvoru


Novi rukovodeći ljudi Renoa imaju zadatak da smire situaciju nastalu nakon hapšenja Karlosa GonaŠef Mišlena Žan-Dominik Senar imenovan je danas za novog predsednika Renoa, a Tijeri Bolore za generalnog direktora zamenjujući Karlosa Gona koji je u pritvoru u Japanu i podneo je ostavku na to mesto, saopštio je danas upravni odbor Renoa.

Karlos Gon je sinoć podneo ostavku na čelu Renoa. Gon je ostao na čelu francuskog proizvodjača automobila Reno i posle hapšenja 19. novembra zbog navodnih finansijskih malverzacija u Nisanu. Bio je dugo godina na čelnim pozicijama u Reno Nisan grupaciji. Nisan ga je odmah posle privođenja smenio sa čela te kompanije.

"Važno je danas naći neki oblik mira posle posebno vanrednih događaja koje smo proživeli", rekao je Senar posle sastanka Upravnog odbora Renoa u sedištu kompanije kod Pariza, a pored njega je bio Bolore. On nije pomenuo Gona imenom.

Upravni odbor Renoa je insistirao na tome da je prioritet da novi predsednik kompanije upravlja savezom s Nisanom i Micubišijem koji je bio pod pritiskom posle Gonovog privodjenja.

U saopštenju se navodi da Upravni odbor poverava novom predsedniku kompanije punu odgovornost vođenja Alijanse Reno-Nisan-Micubiši za račun Renoa u saradnji s generalnim direktorom.

Senar će biti glavni predstavnik Renoa u upravnim telima saveza Reno-Nisan-Micubiši, navodi se u saopštenju.

Francuska vlada najveći je akcionar Renoa sa 15 odsto kapitala i ima oko 22 odsto prava glasa.

Senar će paralelno s vođenjem Renoa ostati predsednik Mišlena do maja, kada će predati svoju dužnost, što je ranije isplanirano.

Iako je Reno prvobitno ostao uz Gona posle njegovog hapšenja 19. novembra, francuska vlada je vršila pritisak da on bude zamenjen.

"Naš cilj od početka ovog slučaja bio je da sačuvamo interese Renoa i učvrstimo savez između Renoa i Nisana," rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Generalni direktor Nisana Hiroto Saikava pozdravio je novo rukovodstvo Renoa. On je rekao novinarima u sedištu Nisana u Jokohami da je to prvi korak u novim odnosima u savezu.

Bivši generalni direkto Gon odbacuje optužbe da je lažno prikazivao svoje prihode kao šef Nisana i falsifikovao finansijske izveštaje. On je vodio Nisan dve decenije i smatra se da ga je, ne baš popularnim, merama spasao bankrota. Istovremeno, bio je i predsednik i generalni direktor Renoa od 2009.

Gon je od 2013. do 2016. bio i na čelu ruskog proizvođača automobila Avtovaz, koji je deo Renoa.

Nakon studija, radio je 18 godina u Mišlenu, gde je bio i generalni direktor severnoameričke filijale ovog proizvođača guma.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak