Bratstvo Sveti Jovan iz Švedske proslavilo svog zaštitnika

RTS 24.01.2019 13:18
Bratstvo Sveti Jovan iz Švedske proslavilo svog zaštitnika


U prelepom ambijentu restorana 'Van der Nootska palatset', smeštenog u autentičnoj palati koju je švedska plemićka porodica Van der Not sagradila 1672. godine u južnom delu starog gradskog jezgra Stokholma, Bratstvo Sveti Jovan je 19. januara svečano proslavilo svog zaštitnika, Svetog Jovana Krstitelja.Pored redovnih članova Bratstva, ovogodišnja proslava je okupila više od 60 prijatelja ove dobrotvorne pravoslavne organizacije koja već petu godinu sa uspehom deluje na teritoriji čitave Kraljevine Švedske, saopštava Bratstvo Sveti Jovan. 

Nakon ceremonije svečanog unošenja zastava, goste je toplim rečima dobrodošlice pozdravio predsednik Bratstva, Dragan Parezanović. U svom obraćanju prisutnima, gospodin Parezanović se osvrnuo na rad Bratstva u proteklih godinu dana istakavši pritom da su mnogi od zacrtanih zadataka sa uspehom okončani, te da je u međuvremenu došlo do pokretanja niza novih projekata na čijoj se realizaciji aktivno radi.

Kao i prethodih, i ove godine Bratstvo je dodelilo pet jednokratnih novčanih stipendija našim uspešnim studentima i talentovanim sportistima.

Predsednik Odbora za dodelu studentskih stipendija, gospodin Stevan Filipović, imao je čast da ovogodišnje stipendije dodeli trima perspektivnim mladim damama: Viktoriji Tomson, studentu četvrte godine prava na Univerzitetu u Stokholmu, Ivani Pepić, studentu magistarskog programa na instituciji za Biomedicinsko inženjerstvo na Tehnološkom univerzizetu Chalmers u Geteborgu i Gabrijeli Obradović, doktorantu na istom Univerzitetu. S druge strane, sportske stipendije su dodeljene Lazaru Radosavljeviću i Dragoljubu Kitanoviću, igračima kraljevskog Košarkaškog kluba Djurgarden koji već dugi niz godina vodi naš istaknuti društveni i sportski radnik Goran Popov, jedan od osnovača Bratstva Sveti Jovan.

Pored ovih stipendija, profesor dr Jovan Antović sa Karolinskog instituta najavio je da će posle jednogodišnje pauze u toku ove godine iz stipandijskog fonda koji nosi njegovo ime biti finansiran dolazak kolegice, Tamare Nikolić Turnić, iz Srbije na postdoktorantske studije u Švedsku.

Na kraju, prepoznavši ogroman trud koji već duži niz godina ulaže na povezivanju srpske i švedske filmske i pozorišne kulture, Bratstvo Sveti Jovan je našoj eminentnoj kulturnoj radnici Jeleni Mili uručilo svoje priznanje The Chrzstal Award.

Tokom večeri prisutne je svojim muzičkim programom zabavljao porodični trio Amvon iz Stokholma, a pored izvrsnih kulinarskih specijaliteta gostima je i ove godine služeno vino Sveti Jovan koje za potrebe Bratstva proizvodi vinarija Kamnik iz Makedonije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak