'Dani igre' u Kinoteci

Politika 24.01.2019 11:16
'Dani igre' u Kinoteci


Revija filmskih ostvarenja pod nazivom 'Dani igre' sačinjena od deset projekcija održaće se šesti put od 25. do 29. januara tokom večernjih termina u prestoničkoj Jugoslovenskoj kinoteci koja je deo organizacije ove manifestacije uz Beogradski festival igre i 'Vip mobajl' kompaniju.Predstava „Igra”, snimljena filmskom tehnikom, otvara „Dane igre”, a reč je o komadu švedskog koreografa Aleksandera Ekmana pripremanom za Balet pariske Opere. 

Ovo spektakularno delo je premijerno prikazano prošle godine na sceni Opere Garnije i odmah pretočeno u film jer su producenti bili svesni da je reč o komadu koji zbog ogromne scenografije nikada neće moći da napusti scenu na kojoj je kreirano. 

Predstava evocira svet detinjstva i bezbrižnog zadovoljstva, ali razmatra i značaj igre kada postanemo odrasli. 

Sledi ostvarenje „Pustinjski igrač”, istinita priča koja prati hrabru ambiciju jednog Iračanina. 

Tokom atmosfere predsedničkih izbora 2009. godine, kada su ugrožene mnoge kulturne slobode, Afšin i njegovi prijatelji (uključujući Elaheh koju igra Frida Pinto) rizikuju život i formiraju alternativnu kompaniju igre. Kroz zabranjene onlajn video-snimke oni „skidaju” korake bezvremenih legendi poput Majkla Džeksona, Džina Kelija i Rudolfa Nurejeva. U okviru jubileja Ingmara Bergmana nastao je umetnički film „Bergman u oku koreografa” u kom četiri švedska majstora igre opisuju Bergmana kroz jedinstvene performanse. Ovo ostvarenje imalo je na hiljade projekcija tokom 2018. 

Film „Opera u Parizu” inspirisan je dinamičnim dešavanjima u Palati Garnije tokom 2015. godine, dok je ostvarenje „Baletski igrači” klasična priča o odrastanju mladih umetnika koji su odlučili da im balet postane profesija. Naslovi „Glavna scena” i „Ostavi poslednju igru” našli su se nedavno na listi američkog časopisa „Kosmopoliten” među ukupno 10 filmova o umetničkoj igri koji su ostavili trag u svom žanru.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak