Dobre vesti za ljubitelje kafe: 6 prednosti popularnog napitka za koje niste znali

Espresso 23.01.2019 14:31
Dobre vesti za ljubitelje kafe: 6 prednosti popularnog napitka za koje niste znali


Godišnje se u svetu popije oko 500 milijardi šoljica kafe...Iako kafu svi pijemo, još uvek postoje stvari koje o ovom napitku niste znali...

Da kafa ima pozitivan učinak na zdravlje srca verovatno znate, ali jedna šoljica ovog toplog napitka može imati uticaja i na razvoj bolesti poput dijabetesa, tvrdi se u studiji koja je analizirala njih 28, za potrebe magazina Diabetes Care.

Šta još niste znali o kafi?

Moguće je razbuditi samo zbog mirisa kafe. To je navedeno u studiji univerziteta u Seulu. Dobra informacija za sve koji imaju problema sa ustajanjem.

Žene koje uživaju u kafi imaju 20 posto manje šanse da dožive simptome depresije, stoji u studiji sa Harvarda.

Ljubitelji kafe imaju 20 posto manje šanse za razvoj Alchajmerove bolesti. To je informacija predstavljena na godišnjem kongresu "European Alzheimer 2014".

Na univerzitetu u Teksasu je sprovedeno istraživanje kako bi se pronašla veza između kafe i erektilne dis​funkcije. Zaključak je da samo 2 šoljice kafe na dan mogu za 42 posto da umanje šanse od nastanka ovog problema.

Godišnje se u svetu popije oko 500 milijardi šoljica kafe. 14 miliona odlazi na espresso.

Suprotno ustaljenom mišljenju, tamna pržena kafa ima manje kofeina od svetlo pržene kafe.

Kafa je stimulans

Kofein, hemijska materija koja se nalazi u kafi, podstiče središnji nervni sistem. Povećava intelektualnu oštrinu, produžuje budnost i odgađa pojavu umora. Poboljšava vizuelnu percepciju i olakšava koordinaciju pri složenim radnjama, na primer, vožnji automobila. Međutim, prekomerna konzumacija kafe može izazvati nervozu,uznemirenost i strah.

Pomaže u borbi protiv celulita

Umesto da trošite na precenjene serume protiv celulita, investirajte u kafu. Pritom ne morate da kupujete najskuplje brazilske arome – dovoljna vam je i uobičajena kafa, koju svako od nas ima u kuhinji. Napravite pilin​g tako da pomešate mlevenu kafu i maslinovo ulje i redovno ga nanosite na telo. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak