Postignut dogovor o današnjem održavanju sednice Saveta Bezbednosti UN

BBC 14.02.2008 15:58
Postignut dogovor o današnjem održavanju sednice Saveta Bezbednosti UN


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas popodne po lokalnom vremenu sednicu posevećenu Kosovu, na kojoj će se u ime Srbije obratiti ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.Sednica je zakazana na zatev Srbije, a uz podršku Rusije, i kako se najavljuje, glavna tema biće eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane Kosova i moguće posledice takvog poteza na situaciju u regionu.

U poslednjih 48 sati bilo je puno polemika među članicama Saveta o tome da li sednicu uopšte treba održati, pošto do proglašenja nezavisnosti još nije došlo.

Međutim, posle sinoćnjih konsultacija, postignut je dogovor da se sednica ipak održi danas, što je novinarima potvrdio predsedavajući Saveta za februar, ambasdor Paname, Rikardo Alberto Arias.

"Savet se složio da bi sednica trebalo da bude održana u takozvanom zatvorenom formatu, a srpski ministar inostranih poslova će, na njegov zatev, biti pozvan da učestvuje u raspravi. Pravo da govore na sednici će, pored ministra Jeremića, imati samo članice Saveta", rekao je ambasador Arias, dodajući da na sednicu nisu pozvani predstavnici kosovskih Albanaca, pošto to nisu ni tražili.

Niko ne očekuje da će današnja sednica doneti bilo kakav preokret, pošto su podele unutar Saveta toliko duboke, ali će to ipak biti još jedna prilika da se na neki način prebroji koliko članica Saveta podržava nezavisnost Kosova, a koliko ih se protivi.

Kada je u pitanju istupanje šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, on će od Saveta bezbednosti, kako se najavljuje, zahtevati da učini sve da spreči jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Jeremić će takođe upozoriti da bi proglašenje nezavisnosti, bez pristanka Srbije, predstavljalo kršenje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i Ustava Srbije i imalo za posledicu destabilizaciju čitavog regiona.

Ministar Jeremić će se pre, ali i posle današnje sednice, odvojeno sastati sa skoro svim ambasadorima zemalja članica Saveta, pokušavajući da u direktnom kontaktu još jednom obrazloži poziciju Srbije.

SAD potvrdile podršku nezavisnosti

Sa druge strane, Sjedinjene Države ponovile su juče punu podršku nezavisnosti Kosova.

"Predsednik Džordž Buš već dugo vremena je pri stavu da bi Kosovari trebili da budu u mogućnosti da se pomere napred, i da bi trebalo da budu podržani od strane međunarodne zajednice u svojim težnjama za nezavisnošću", izjavila je sinoć portparol Bele kuće Dejna Perino, dodajući da nije bilo nikakvih promene u takvom stavu Vašingtona.

Sličnu izjavu juče je pred senatskim komitetom za spoljne poslove dala i državni sekretar Kondoliza Rajs, istovremeno ukazujući da Sjedninjene Države nude ruku prijateljstva Srbiji.

"Ja znam da će to biti izuzetno težak period za građane Srbije, i ono što će Sjedinjene Države učiniti je da ponude ruku prijateljstva i kažu da će status Kosova i njegovo rešenje omogućiti Srbiji da gleda u svoju budućnost, koja je u Evropi", istakla je Kondoliza Rajs.


Izvor