Obeleževanje 77 godina Novosadske racije

Blic 22.01.2019 12:13
Obeleževanje 77 godina Novosadske racije


U Novom Sadu danas će biti obeležena 77. godišnjica Racije, najsurovijeg zločina u istoriji Vojvodine, kada su mađarski fašisti ubili oko 4.500 ljudi.Tim povodom pomen žrtvama služiće episkop bački Irinej Bulović i rabin Srbije Isak Asiel.

Vence kod spomenika "Porodica", na Keju žrtava racije, položiće predstavnici Grada Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, ambasada Izraela i Mađarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnik potomaka žrtava Novosadske racije.

Sa broda Rečne flotile Vojske Srbije venac će biti spušten u Dunav.

Racija u Južnoj Bačkoj je pogrom koji su mađarski fašisti Mikloša Hortija izvršili nad Srbima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

Racija je trajala od 4. do 29. januara 1942. godine, a civili, nedužni Srbi, Romi, Jevreji, ali i svi protivnici Hortijeve strahovlade zatvarani su, mučeni, pogubljeni i u Čurugu, Gospodjincima, Šajkašu, Đurdevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu i Temerinu i u Novom Sadu.

U fašistickom bezumlju, mađarski vojnici Mikloša Hortija između 21. i 23. januara 1942. godine svirepo su ubili i pod zaleđeni Dunav bacili oko 1.300 novosadskih Srba, Jevreja i Roma.

Ubijene su čitave porodice - deca, žene i stari ljudi - samo zato jer su pripadali drugom narodu i drugoj veri.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak