Zašto su menstruacije ponekad tako bolne

Mondo 22.01.2019 21:05
Zašto su menstruacije ponekad tako bolne


Dešava se ponekad da menstruaciju bezmalo ni ne osetite, a poneki mesec se uvijate od bolova? Moguće da je ovo razlog.Grčevi i menstrualni bolovi se pogoršavaju kada ste pod pritiskom i stresom, kažu stručnjaci.

Menstrualni bolovi su zapravo prilično komplikovan proces. Grčevi se dešavaju kada se mišićni zid materice skuplja ili ima kontrakcije. Kada dobijete menstruaciju, ove kontrakcije su jače.

Kontrakcije u materici pritiskaju zidove krvnih sudova u tom delu tela, što za rezultat ima smanjenje dotoka krvi i kiseonika do materice. Zbog manjka kiseonika tkiva u materici otpuštaju hemikalije koje uzrokuju bolove. Takođe, oslobađaju se i hemikalije koje se zovu prostaglandini, koje uzrokuju više kontrakcije i više bolova.

Iako menstrualni bolovi mogu da budu uzrokovani medicinskim problemima poput endometrioze, oko 80 odsto žena u nekom trenutku života iskuse bolove. Kod pet do deset odsto žena ima toliko jake bolove da im to ometa svakodnevno funkcionisanje.

Izuzetno bolne menstruacije se nazivaju i dismenoreja, a nauka kaže da stres ima veliku ulogu u pogoršavanju bolova.

U jednoj studiji, žene koje su bile pod stresom dve nedelje pred menstruaciju bile su dva do četiri puta sklonije da imaju umerene do jače simptome menstruacije u odnosu na one koje nisu bile pod stresom.

Naučnici nisu uspeli da zaključe zašto stres pogoršava bolove, ali smatraju da stres utiče na hormone ili da hormon stresa kortizol ima direktan uticaj na PMS.

Dr Džami Abdur-Raman veruje da kortizol utiče na simptome PMS, a dodaje i da nedostatak sna može takođe da pogorša menstrualne bolove.

"Ako ne spavate dovoljno, vaše telo će oslobađati više kortizola, što utiče na rad hipofize", objašnjava on.

"Hipofiza reguliše rad hormona, što može da ima veliki uticaj na ciklus, dovodeći i do kašnjenja menstruacije. Zahvaljujući disbalansu hormona, menstruacije mogu da budu obilnije i bolnije nego inače".

Teško je da kontrolišete stres kojem ste izloženi, ali je zato važno da nađete neki način da se opustite i izborite sa stresom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak