Ovo treba da znate o metabolizmu

Mondo 22.01.2019 21:03
Ovo treba da znate o metabolizmu


Evo najčešćih mitova o metabolizmu u koje ne bi trebalo da verujete.Gotovo je nemoguće pročitati bilo šta na temu skidanja viška kilograma, a da metabolizam ne bude pomenut bar jednom. A kao i o mnogim pitanjima u vezi sa zdravljem i ishranom, i o metabolizmu je rašireno mnogo mitova u koje ne bi trebalo da verujete. Donosimo vam pet koji se najčešće mogu čuti:

Metabolizam se usporava kad dođete u '30, i ne možete protiv toga

Istina je da metabolizam može da se uspori sa godinama, ali to ne znači da ništa ne možete da uradite po tom pitanju. Ako primetite da ste počeli da se gojite u tridesetim godinama, verovatno je u pitanju kombinacija više različitih faktora, tako da ne možete da se "vadite" na metabolizma. Mnogo je verovatnije da ste prosto počeli više vremena da provodite sedeći, na poslu recimo, ili da zbog porodičnih ili poslovnih obaveza imate manje vremena da vežbate nego dok ste bili mlađi.

Bilo kakva fizička aktivnost će ubrzati metabolizam

Bilo koji vid fizičke aktivnosti je dobar za vaše opšte zdravstveno stanje, ali kad je o metabolizmu reč, stvari stoje malo drugačije. Iako su aerobne vežbe višestruko korisne, one vam neće pomoći da izgradite mišiće, za to su ipak potrebne vežbe snage, koje će vam "nabaciti" malo mišićne mase. A mišići su ključ za ubrzavanje metabolizma.

"Trenizi snage grade mišiće, kojima je potrebna energija", objašnjava za portal Prevention personalni instruktor Lisa Nordkvist. "Mišići telo teraju da pokrene 'motor', odnosno - metabolizam."

Metabolizam, kao što je gore pomenuto ima više veze sa mišićnom masom, nego sa tipom građe. Mišići troše više energije nego salo, čak i kad smo u stanju mirovanja, što znači da što više mišićne mase imate, više ćete kalorija sagorevati čak i kad niste ciljano fizički aktivni.

Ako jedete kasno, ugojićete se

Tajming i učestalost obroka ne utiču na značajan način na metabolizam u stanju mirovanja. Mnogo je važniji kvalitet i kvantitet namirnica koje unosite. Vodite računa o tome kako se hranite, birajte namirnice koje će vam obezbediti sve neophodne nutrijente i pazite na veličinu porcija. Ako ta dva pravila poštujete, možete slobodno da jedete kad ste gladni, bez obzira na to koliko je sati.

Začinjena hrana ubrzava metabolizam

Jako ljuta hrana može trenutno da izazove "ubrzanje", ali nema dokaza da dugoročno na bilo koji način utiče na metabolizam.

"Kad jedete nešto jako ljuto, imate trenutni efekat, koji se ogleda u tome što se nakratko telo zagreje, pa osetite napad vrućine i preznojite se", objašnjava dr Eli Kenon. "Ta pojava pojačaće nakratko sagorevanje kalorija, ali ni na koji način neće uticati na vaš metabolizam na duže staze."


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak