EU sa tri miliona evra finansira 18 projekata lokalnih samouprava

RTV 22.01.2019 13:14
EU sa tri miliona evra finansira 18 projekata lokalnih samouprava


Evropska unija sa oko tri miliona evra finansira 18 projekata iz 48 lokalnih samouprava koji se uglavnom odnose na upravljanje imovinom, a danas su u Beogradu tim povodom potpisani ugovori o donacijama.Projekti su odobreni u okviru grant šeme Programa Exchange 5- podrška lokalnim samoupravama.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izrazio je zadovoljstvo što su opštine i gradovi njihove partnerske organizacije uspešno prošle selekciju za sredstva iz fondova EU.

On je rekao da projekti daju dodatni podstrek da se nastavi započeto i da se ostvari zajednički cilj, a to je jaka i snažna lokalna samouprava koja je preduslov za jaču Srbiju.

"Teme kao što su upravljanje imovinom ili strateško planiranje i programsko budžetiranje zaslužuju podršku i zbog toga smo zahvalni EU na kontinuiranoj podršci, a program Exchange 5 je pravi dokaz za to", rekao je Ružić.

On je naveo da je Vlada Srbije uradila ogroman posao u prethodnim godinama kada je reč o reformi administracije, navodeći da je kvalitetan pomak kreiran kroz unapređenje normativnog okvira u vidu izmena i dopuna sistemskih zakona koji su važni za sve lokalne samouprave.

Skupština je, podseća Ružić, prošle godine usvojila izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, a koje su omogućile veće učešće javnosti u rad opština i gradova.

"Izborili smo se da se građani više pitaju za odluke na lokalu", istakao je Ružić.

Podsetio je da su doneta još dva zakona - izmene i dopune Zakona o zaposlenima u AP i lokalnim samoupravama, kao i izmene i dopune Zakona o javnoj svojini kojim se bolje uređuje postupak evidencije nepokretnosti u javnoj svojini.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici kaže da je Srbija na putu transformacije na kojem se približava Evropskoj uniji, a zato su, kaže, potrebne reforme.

On je naveo da 60 do 70 odsto svih propisa i standarda EU treba da se primene na lokalnom nivou.

"Jedna od najvažnijih poltiika EU je regionalna politika gde postoje aktivne mere za promovisanje jednakih mogućnosti za sve regione. Vrlo je važno da se osnaže lokalne samouprave i da se naglasi njihova uloga", rekao je Fabrici.

Fabrici ističe da se promene dešavaju na lokalnom nivou i da je stvaranje delotvorne i efikasne administracije važan element.

Kada je reč o podršci projektima, Fabrici kaže da se oni uglavnom odnose ka upravljanju imovinom i dodaje da su nekretnine veoma važan deo za javnu upravu, jer se one mogu mobilisati tako da stvaraju profit, privuku investitore i odgovore potrebama građana.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak