U jedan vrtić u Novom Sadu ide i PAS, a razlog će vas oduševiti

Blic 22.01.2019 23:45
U jedan vrtić u Novom Sadu ide i PAS, a razlog će vas oduševiti


Četvorogodišnji terapeutski pas labrador Lara bio je protekle godine jedan od najvoljenijih gostiju vrtića Predškolske ustanove„Radosno detinjstvo” u Novom Sadu, gde učestvuje u kreativnim radionicama za predškolce i u terapeutskim programima za pomoć mališanima s posebnim potrebama.

Mališani uživaju na radionicama s krznenom prijateljicom
Mališani uživaju na radionicama s krznenom prijateljicom

Novi Sad je na ovaj način postao prvi grad u Srbiji sa "Pet frendli" programom, a cilj ovih radionica koje organizuje Centar za pet terapiju „Prijateljska šapa” jeste da se mališani oslobode straha i upoznaju se s pravilnim odnosom prema životinjama, kao i s načinom prilaska psu i da nauče govor njihovog tela da bi znali kojim psima smeju da priđu, a kojima ne.

U jedan vrtić u Novom Sadu ide i PAS, a razlog će vas oduševiti

Radionica se sastoji iz tri dela, pa tako predškolci nakon edukacije o pravilnom uspostavljanju kontakta s Larom imaju zadatak da nacrtaju kako zamišljaju Laru. Spram tih crteža često može da se vidi na koji način deca posmatraju pse i kakva su im prethodna iskustva. U trećem segmentu radionice mališani se upoznaju s obučenim psom i primenjuju ono što su savladali.

Labradorka Lara 
Labradorka Lara

Prema rečima radnog terapeuta Save Papića, koji zajedno s fizioterapeutom Svetozarom Stevinom realizuje radionice, deca su oduševljena Larom i radionicama, a ta sreća i radost ponekad mogu imati i kontraefekat.

- Često se u igri desi da deca, ako ne znaju pravilne načine prilaska, hoće da zagrle i poljube pse ili ih vuku za rep što im ne prija, pa može da dođe do neprijatnih situacija. Lara je obučena i za takvu vrstu igre s decom. Terapeutski psi moraju da budu dosta staloženi, poslušni i tolerantni. Moraju da vole da se igraju s mališanima. To je obostrana igra – objašnjava nam Savo Papić.

Dodaje i da psi pomažu i u emotivnom razvoju deteta, te da im dosadašnje iskustvo pokazuje da mališani nakon radionica održanih u vrtićima budu bolje raspoloženi, mirniji i stabilniji, kao i da uživaju u ostatku aktivnosti tog dana.

U jedan vrtić u Novom Sadu ide i PAS, a razlog će vas oduševiti 

Larin vlasnik Svetozar Stevin iz “Prijateljske šape”, kaže da je ona obučena i miroljubiva te je zato pogodna za individualne tretmane sa mališanima kojima je potrebna pomoć.

- To su najčešće deca sa invaliditetom, a prisustvo psa pozitivno utiče na decu i motiviše ih da urade vežbe koje su im potrebne i budu istrajni. Deca koja nemaju dobro razvijenu motoriku mogu, na primer, uz asistenciju psa da vežbaju hod ili bacanjem loptice vežbaju pokrete ruku i slično – objašnjava nam Stevin.

Kako ističe, Lara je pravi motivator deci i pomaže im da lakše prevaziđu tegobe, a njemu i njegovom timu pomaže da mališane stimuliše na rad i olakša im da im terapije ne budu monotone, već da se one odvijaju praktično kroz igru.

Veliko interesovanje, možda i u drugim gradovima

Prema rečima Svetozara Stevina, "Pet frendli" program naišao je na odobravanje nadležnih u PU “Radosno detinjstvo” na opšte oduševljenje mališana i njihovih roditelja.

- Drago nam je što deca pozitivno reaguju na našu ideju i želja nam je da što više mališana uključimo u ovaj program. Interesovanje je veliko tako da ćemo možda "Pet frendli" ideju pokušati da prezentujemo i deci u drugim gradovima - priča nam Stevin.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak