Jeftina 'orden predstava'

Danas 21.01.2019 12:26
Jeftina 'orden predstava'


Sve što se u četvrtak moglo videti u Beogradu može se oceniti kao jedan veliki predizborni skup Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke.U toj kampanji, u kojoj je predsednik Srbije svakodnevno od 2012, učestvovao je i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Bez obzira da li Vučić raspiše izbore ovog proleća ili ne nema sumnje da će mu poseta ruskih prijatelja i dodela ordena kod njegovih pristalica učvrstiti rejting. I to je najveći domet srpsko-ruskog samita za koji se tačno ne zna kojim povodom je organizovan, šta je bio cilj, ni kakvi su rezultati razgovora. To što smo videli potpisivanje ovakvih ili onakvih sporazuma, to što je najavljeno da Srbija „hoće za svoje građane najjeftiniji i najbolji ruski gas“ može se svrstati u domen želja. I sam Putin je najavljujući „Turski tok“ kroz Srbiju rekao da će na kraju krajeva sve „zavisiti od drugih“ između ostalog i od zemalja EU.

Mnoge od tih najava liče na spisak želja, a želje često samo to i ostanu. Setite se priče o izvozu „fijata 500 L“ na rusko tržište – najavljivan je najmanje deset puta, a nikad od toga ništa nije bilo. Ili priče da ćemo imati jeftinije gorivo kada Rusi kupe NIS. Gorivo nam je najskuplje u regionu iako NIS plaća rudnu rentu u Evropi. Toliko o uzdanju u sporazume i dogovore.

Putin i nije primarno došao u Beograd da bi napravio poslove za srpsku privredu, niti da bi građani Srbije živeli bolje. Pravi razlog njegove posete javnost verovatno neće uskoro saznati, a taj razlog leži u činjenici da su dva predsednika imala i razgovor u četiri oka. Ne treba, međutim, sumnjati da će i ruski predsednik u svoj konto uknjižiti poene. Ima u Srbiji još resursa (EPS, vojska) koji interesuju rusku stranu, ali, najveći Putinov benefit verovatno leži u činjenici da posle njegove posete Beograd neće biti bliži Briselu. Dalji – verovatno.

Vlast nije propustila i ovu priliku da podmićivanjima (sendvič, mleko, dnevnice) ponizi pristalice. Uspela je i da izmaltretira mnoge zaposlene u državnoj administraciji koji su imali obavezu da dođu i iskažu „ljubav“ prema Putinu. Mnogi Beograđani će taj dan pamtiti samo po saobraćajnom haosu i pešačenju. Za običnog čoveka kome je važno da živi u uređenoj državi u kojoj raste standard srpsko-ruski susret nije doneo ništa od toga.

Jeftina „orden predstava“ u kojoj je srpska strana postigla autogol.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak