Vučić: Ne odbacujem ideju o izborima, ali odluka je komplikovana

N1info 21.01.2019 11:06
Vučić: Ne odbacujem ideju o izborima, ali odluka je komplikovana


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne odbacuje mogućnost i ideju raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, ali da to zavisi od mnogo drugih stvari od ključnog značaja za Srbiju.Vučić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je vrh Srpske napredne stranke (SNS) za izbore, ali da to nije stranačko pitanje.

"Ta odluka je komplikovana", rekao je Vučić i dodao da će pre donošenja bilo kakvog predloga odluke to razmatrati na Predsedništvu i Glavnom odobru SNS-a.

Vučić je kazao da je za njega najvažnije da Srbija ide u dobrom smeru, da se otvaraju nove fabrike, da država ima najveći mogući rast, da se smanjuje nezaposlenost i povećavaju plate i penzije.

Što se tiče istraživanja javnog mnjenja, Vučić je rekao da su njihovi brojevi trenutno i nešto bolji od onih objavljenih u istraživanju IPSOS-a, po kojima naprednjaci imaju 55 odsto.

"Ti brojevi su bolji jer ljude ne interesuje to koliko ćete da vičete ili sa koliko jaja i kamenica ćete pogoditi neku zgradu... Vidim da postoji žestoka idejno - ideološka borba kod naših političkih protivnika oko toga da li da nas gadjaju jajima ili kamenicama, da li dan nas biju ili streljaju, lustriraju ili šta već. S druge strane, postoji i velika borba koju smo sinoć mogli videti kada je Đilas, koji je 500 miliona evra opljačkao Srbiju dok je bio samo pet godina na vlasti, vređao i napadao mlade ljude", rekao je Vučić.

On je kazao da sa velikim zadovoljstvom prihvata proteste, jer ljudi time vide da opozicija nema nikakvu politiku.

Kompromisno rešenje za Kosovo od presudnog značaja

Predsednik Srbije izjavio je, povodom najave da će pacifička država Palau povući prizanje nezavisnosti Kosova, da se Srbija bori i pokušava da ostvari bolju polaznu poziciju jer je za budućnost srpskog naroda i zemlje od presudnog značaja dolazak do kompromisnog rešenja kosovskog pitanja.

"Mi radimo naš posao. Plašim se euforije kod nas i to što mislimo da smo sve probleme rešili. Pokušavamo da ostvarimo bolju polaznu poziciju za Srbiju nego što je bila. Svoj posao obavljamo odgovorno. Molim građane da ne pomisle da je zbog toga situacija u vezi sa Kosovom lakša. Morate da imate u vidu i interese Albanaca i interese velikih sila koje su prilično suprotstavljene", kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je je uvek spreman za razgovore i donošenje teških odluka, pod uslovom da te odluke budu kompromisne.

Vučić je kazao da je teško ustanoviti tačan broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, jer su postojale manipulacije u vezi s time.

Upitan o izjavi kosovskog predsednika Hašima Tačija da je razmena teritorija najbolje rešenje za napredak ka EU i NATO, Vučić je kazao da bi voleo da se prvo reše neka jednostavnija pitanja.

"Nije nepoznato da je važno da kompromisno rešimo pitanje Kosmeta, jer ma kako to nekima otrcano zvučalo i ma koliko koristili za napade na mene, za budućnost našeg naroda od presudnog je značaja. Ali, o čemu govorimo kada imamo takse? Tu anticivilizacijsku meru. Stavljaju zastavice na rafove, kako građani ne bi kupovali srpski proizvod. Za njih 'Smoki' ima etničku pripadnost, što se ne dešava ni u jednoj zemlji na svetu, dešava se na teritoriji koju kontroliše Priština", kazao je Vučić.

Zato, kako smatra, i kada su pred Srbijom dobre vesti kao što je odluka Palaua, neophodno je da ostanemo "realni, ozbljni i odgovorni".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak