Vučić: Bez Rusije nema odluke o Kosovu

Politika 18.01.2019 12:42
Vučić: Bez Rusije nema odluke o Kosovu


Aleksandar Vučić najavio da će se pre svakog rešenja savetovati sa Vladimirom Putinom. – Ruski predsednik poručio da se Moskva zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na rezoluciji 1244 SB UNBez Rusije, i zbog snage Rusije u Savetu bezbednosti UN, jasno je da nikakvog rešenja kosovskog problema neće biti, pre svakog rešenja posavetovaću se sa predsednikom Putinom, naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je tokom razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom postignut visok stepen saglasnosti o svim temama. Predsednik Putin je naglasio da je stav Rusije u vezi sa Kosovom jasan – Moskva se zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na rezoluciji 1244 SB UN.

Rekao je i da Rusija deli zabrinutost srpskog rukovodstva i građana u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije, jer koraci koje je preduzela Priština u poslednje vreme mogu dovesti do destabilizacije Balkana. Predsednik Srbije je objasnio da je sa ruskim kolegom pričao o Kosovu i Metohiji, unapređenju ekonomske saradnje, kao i o svim temama društvenog života. Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare, koja je organizovana u Palati „Srbija” posle plenarnog susreta, istakao da je Srbija spremna za razgovore i kompromise sa Albancima, ali da neće da pristane na poniženje.

„Plašim se da neki ljudi nisu spremni na kompromise. Mi ćemo i dalje istrajavati na tome i tražiti ih, ali ponavljam, i to sam rekao Putinu, nikome nećemo dozvoliti da unizi Srbiju”, istakao je srpski predsednik. Podsetio je da je Beograd vodio pregovore sa Prištinom uz posredovanje Evropske unije dok prištinska strana nije uvela takse na srpsku robu od sto odsto i dodao da ne može da govori o rešavanju kosovskog problema, jer ga trenutno ne vidi, ali se nada da će ga jednom biti. Srpski predsednik je kazao i da ne može da bude optimističan.

„Mi sve vreme pričamo o rešenju, svi vole da pričaju o rešenju i vole dobre vesti, ali ja sam realističan čovek i ne mogu da budem optimističan i govorim o rešenju. U ovom trenutku ga ne vidim. Nadamo se, ali ne mislim da je blizu i da je realno da bude u nekom skorijem roku”, istakao je Vučić.

Predsednik Putin je istakao da je Rusija, isto kao i Srbija, zainteresovana da situacija na Balkanu bude stabilna i bezbedna. „Kosovske vlasti preduzele su neke provokativne akcije koje su dodatno pogoršale situaciju”, rekao je Putin, navodeći kao primer odluku Prištine o formiranju Vojske Kosova, što, kako kaže, predstavlja kršenje rezolucije 1244. „Ta rezolucija ne dopušta postojanje bilo kakvih oružanih formacija na Kosovu, izuzev kontingenta Ujedinjenih nacija. Delimo zabrinutost Srbije jer znamo da takvi potezi vode ka nestabilnosti na Balkanu. Naša podrška će se nastaviti”, rekao je ruski lider.

Na pitanje u kojem se kaže da se često govori o posredovanju Rusije u dijalogu i da li do toga može da dođe, Putin je podsetio da je Rusija uvek aktivno učestvovala, ali da je, napomenuo je, EU ta koja je posrednik. „EU je posrednik, ali malo postiže”, rekao je on, navodeći da se ne sprovodi ono što je dogovoreno, i u tom kontekstu posebno je istakao činjenicu da još nije formirana ZSO.

Takođe je podsetio da je Rezolucijom 1244 predviđeno da određeni broj srpskih policajaca i graničara može da bude na teritoriji Kosova. „Gde su oni?”, upitao je Putin i istakao da svakako mora mnogo više da se poštuje međunarodno pravo. Rekao je da je Rusija spremna da sarađuje sa svima, ali da je važno i da se poštuje međunarodno pravo i da rešenje bude pravedno. Prema njegovim rečima, neka ranije donošena rešenja kao da su imala cilj da podele srpski narod.

„Treba da ubedimo naše partnere da, ako želimo mir na Balkanu, moramo da nađemo kompromis i da ga održimo”, zaključio je Putin. Vučić je rekao da je Putina obavestio i o osnivanju takozvane vojske Kosova. „Čini mi se da smo i u tom pogledu dobili značajnu podršku predsednika Putina”, naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio i da je zadovoljan napretkom saradnje u svim oblastima i primetio da nikada nismo potpisali toliko sporazuma iz gotovo svih sfera, trgovinska razmena je porasla, a ekonomski odnosi su sve bolji. Predsednik Srbije je dodao da će Rusija donirati još pet miliona evra za završetak radova na Hramu Svetog Save. Naglasio je i da će ruska država Srbiji vratiti 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja.

Putin je zahvalio predsedniku Vučiću na pozivu da poseti Srbiju, a svim građanima na toplom prijemu koji su osetili svi članovi ruske delegacije. Ukazao je da Rusija sa Srbijom održava stalne kontate i podsetio na prethodne surete sa predsednikom Vučićem. Na sastanku sa srpskim predsednikom, kako je rekao, detaljno je razmotren kompleks bilateralnih odnosa, a razmenili su i mišljenje o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Govoreći o brojnim sporazumima koji su potpisani u Beogradu, Putin je rekao i da će se sredinom godine, na redovnom zasedanju zajedničkog Mešovitog komiteta dve zemlje, razmotriti napredak u realizaciji potpisanih memoranduma. Ruski predsednik naglasio je da očekuje da se do kraja godine potpiše sporazum Srbije i Evroazijske unije. Vučić je dodao da je Srbija uvek bila zadovoljna vojnom saradnjom, jer je Rusija uvek bila korektna u tome i zbog toga što je omogućavala nabavku opreme po veoma povoljnim cenama. „Posebno sam ponosan što mogu da kažem da je sada Srbija disciplinovana zemlja i da sve svoje obaveze prema Rusiji ispunjava na vreme. Nema kašnjenja i nema dugova. Pouzdan smo partner”, rekao je Vučić.

I Srbija snabdeva Rusiju vojnom tehnikom

Predsednik Vučić je izjavio da je sa predsednikom Putinom, u razgovorima i u „četiri oka” i u užem formatu, razmotrio gotovo sve teme. „Važno mi je da još jednom istaknem zahvalnost vama i Ruskoj Federaciji za podršku koju dajete Srbiji i srpskom narodu za podršku očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i što nam, kad je reč o tom pitanju, aktivno pomažete u svim forumima, organizacijama i institucijama”, rekao je Vučić na početku plenarnog sastanka dve delegacije, pre nego što je nastavljen bez prisustva medija.

Ruski predsednik je izrazio nadu da će razgovori stvoriti uslove za dalje korake u cilju unapređenja saradnje. Putin je naveo da se odnosi dve zemlje razvijaju u puno pravaca i da je robna razmena između Srbije i Rusije porasla za 23 odsto i da se približila iznosu od dve milijarde dolara. Rusija je, kako je rekao, jedan od najvećih investitora u Srbiji.

Ocenio je da se rusko-srpski odnosi razvijaju u mnogo pravaca, i pri tome izdvojio bezbednost, energetiku, visoke tehnologije, humanitarne veze, ali i i saradnju pravosudnih organa i državnih tužilaštava. „Mi ne samo da isporučujemo vojnu tehniku Srbiji, nego je i kupujemo od Srbije, između ostalog i borbenu tehniku”, rekao je ruski lider Vladimir Putin.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak