Diploma medicinske sestre za 17 dana

Politika 18.01.2019 12:30
Diploma medicinske sestre za 17 dana


Novinarima sarajevskog 'Žurnala”' pošlo za rukom da za dve i po nedelje dođu do diplome srednje medicinske škole, priznate u celoj EUKo će da nas leči ako lekarsku pomoć zatražimo od osoblja među kojem ima i onih koji su beli mantil obukli nakon dve nedelje „školovanja”. Ili – kakvoj pravdi da se nadamo od sudija koji su čekić u ruke uzeli posle desetak dana studiranja, ali tek uz nešto više novca potrebnog za instant diplomu pravnog fakulteta na crnom tržištu. Kako se boriti protiv organizovanog kriminala, kada se i među tužiocima možda kriju uterivači pravde koji su državno nameštenje dobili pošto su nabrzaka „sredili formalnost” oko stručne spreme. I tako redom, minulih dana javnost bruji o oporoj stvarnosti, nakon što je novinarima sarajevskog „Žurnala” pošlo za rukom da za sedamnaest dana dođu do diplome srednje medicinske škole, priznatoj u celoj EU, za koju je u tekstu imenovani posrednik tražio 1.250 evra.

Priča sarajevskog medija odjeknula je u javnosti, iako odranije vlada uverenje da se diplome u mnogim sumnjivim školama i fakultetima po BiH prodaju doslovno kao – na pijaci. Sumorna priča, ne samo o stanju u BiH – jer se pominje da je sličan scenario uobičajena pojava u celom regionu – poprimila je i „komične” prizvuke, kada su novinari naknadno objasnili da su sedamnaest dana čekali na diplomu samo zato jer su – bili praznici.

I dodali: „Mogli smo birati fakultet. Cena je bila 7.000 evra.”

U priči „Žurnala” opisano je detaljno kako se odvijalo sedamnaestodnevno „školovanje”. Za diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta, koja je priznata u celoj BiH i Evropskoj uniji, novinarki Azri Omerović posrednik je tražio 2.500 maraka (oko 1.250 evra). „U dokumentima je navedeno da je prekvalifikacija trajala dve godine”, navodi „Žurnal”. U tekstu piše da je novinarka srednju medicinsku školu u prazničnom periodu završila bez prisustva na ijednom času i to s vrlo dobrim uspehom.

Javnost se uskomešala posle ove priče, koja je, po svemu sudeći, dirnula u osetljivo mesto. Prva refleksija – koja je na površinu iznela javnu tajnu o kupovini diploma u BiH bez „nepotrebnog mrcvarenja” po školskim kupama – jeste provera diploma zaposlenika u parlamentu BiH. Sem dileme o tome ko nas leči, u javnosti se postavljaju pitanja uobičajena za ovu tematiku, pa se navode primeri natprosečnih studenata, a koji na tržištu rada vrede isto kao oni koji su do diplome došli preko noći. Mediji izveštavaju kako je novinarska priča otvorila Pandorinu kutiju.

Radio Slobodna Evropa (RSE) piše kako je u javnosti odavno poznato da se u BiH može vrlo lako doći do diplome fakulteta ili srednje škole, no da je međutim, prikazivanjem načina, cene, posrednika i na kraju organizatora štancanja diploma, bez ijednog odslušanog predavanja ili položenog ispita izazvalo skandal u BiH. Ovaj medij, pored ukazivanja na društvene pošasti koju kupovina diploma predstavlja, izdvaja i mišljenja pojedinaca koja svedoče o još dubljem problemu društva: „I dok većina građana osuđuje ovakav način sticanja diploma, ima i onih koji u tome vide ’dobru’ nameru pojedinaca da pomognu mladima iz BiH da se s takvim diplomama zaposle u zemljama Zapadne Evrope”, piše RSE. „Svi pričaju o korupciji, svi beže zbog korupcije, ali su svi spremni da daju novac, da dobiju neku diplomu, na osnovu koje bi mogli da dobiju posao negde na teritoriji EU”, kaže novinar Avdo Avdić, autor priče.

„Žurnal” je naveo i neke ranije primere istraga u pojedinim školama, uz konstataciju da je Tužilaštvo BiH ranije procenilo da nema „osnovane sumnje” da se u tim školama prodaju diplome.

Slučaj je za javni servis BiH (BHT) komentarisao ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara: „Ako mi kao društvo stanemo samo na hrabroj novinarskoj priči, onda ostajemo u trajnom problemu. Ubeđen sam da će to stati prvi put kada zatvorimo neku ustanovu radi prodaje diploma.”


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak