Moguć prekid štrajka u katastrima, prihvaćeni pojedini zahtevi radnika

Radio 021 18.01.2019 12:21
Moguć prekid štrajka u katastrima, prihvaćeni pojedini zahtevi radnika


Predstavnici sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i predstavnici Vlade Srbije održali su sastanak na kojem su postigli saglasnost oko pojedinih zahteva.Na sastanku je dogovoreno da se do petka, 18. januara potpiše usaglašeni Sporazum, što bi omogućilo prekid štrajka zaposlenih.
 
Kako su saopštili predstavnici sindikata, do sastanka je došlo posle protesta ispred zgrade Vlade tokom kojeg su službenici sektora Katastar nepokretnosti uručili zahteve premijerki Ani Brnabić. 
 
Sa predstavnicima sindikata RGZ razgovarao je ministar za rad Zoran Đorđević, šef kabineta premijerke Miloš Popović, direktor RGZ- a Borko Drašković, direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova i predstavnici ministarstva finansija. 
 
"Po nekim pitanjima je postignuta saglasnost dve strane. O ostalim pitanjima nastaviće se usaglašavanje", piše u saopštenju i dodaje se da je prediviđeno da se usaglašen tekst Sporazuma do petka nađe na sednici Vlade RS. 
 
Navodi se da će Sporazum potpisati Đorđević i ovlašćeni predstavnici sindikata i predsednica štrajkačkog odbora, nakon što bude usvojen na vladi. 
 
"Nakon toga biće stvoreni uslovi za prekid štrajka. Do tada štrajk u RGZ-u se sprovodi u skladu sa ranije donetim odlukama i uputstvima", stoji u saopštenju. 
 
Zaposleni u više od 100 službi zа kаtаstаr su 24. decembra 2018. godine obustavili rad nezadovoljni mаnjkom kаdrovа, uvećanjem obima posla i smanjenjem primanja. Zastoji i gužve u RGZ se očekuju i nakon prekida štrajka, zbog novih obaveza.
 
"Logično je da će doći do određenog pritiska na same zaposlene u pogledu nagomilanih obaveza. Bio je kraj godine, pa početak, veliki broj građana dolazi sa zahtevima za izdavanje uverenja, listova nepokretnosti, kojima obnavljaju dokumentaciju za ostvarivanje svojih prava. Moguće je da u narednih nekoliko dana po okončanju štrajka bude blagih zastoja, ali mislimo da će se to brzo dovesti u red. U krajnjem slučaju mi smo spremni da se i van radnog vremena angažujemo da bismo otklonili sve posledice koje budu nastale", naveli su štrajkači za 021.rs. 
   

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak