Putin završio jednodnevnu posetu Srbiji

RTV 17.01.2019 21:42
Putin završio jednodnevnu posetu Srbiji


Predsednik Rusije Vladimir Putin otputovao je iz Srbije, po završetku posete, a na aerodromu "Nikola Tesla" ispratio ga je predsednik Srbije Aleksandar VučićPutin je poleteo sa aerodroma oko 20. 15 sati.

Ruski predsednik je jednodnevnu posetu Srbiji završio obilaskom Hrama Svetog Save, gde je okupljenim građanima, koji su došli pred Hram u velikom broju, poručio: "Hvala vam na prijateljstvu".

Putinu, koji je doputovao ranije danas u Beograd, priređen je svečani doček ispred Palate Srbija, uz 10 počasnih plotuna, intoniranje himne dve države i smotru počasne garde. Putina je na aerodromu dočekao predsednik Srbije.

U ruskoj delegaciji su između ostalih bili šef diplomatije Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak, šef Gasproma Aleksej Miler i drugi, a dočeku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić i ministri srpske vlade.

Vučić i Putin su se zatim uputili na sastanak u užem formatu.

Na putu do sale za sastanak ruski predsednik obišao je, u društvu svog domaćina, predsednika Vučića, izložbu „Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije od 1804 do 1918".

Oni su prvo razgovarali tet-a-tet, a potom su im se pridružili i ministri.

Nakon toga je održan sastanak delegacija dve zemlje i potpisan čitav niz dokumenata.

Nakon toga je upriličena i svečanost uručenja ordena Aleksandra Nevskog srpskom predsedniku.

Posetu ruskog predsednika prati skoro 600 akreditovanih novinara, snimatelja i fotoreportera - iz Srbije, Rusije, regiona, kao i dopisnici svetskih agencija.

Svečani ručak u Putinovu čast sa 100 zvanica

Vučić je danas popodne priredio svečani ručak u čast predsednika Ruske Federacije, na kojem je 100 zvanica.

Pored najviših zvaničnika dve zemlje, ministara i drugih članova delegacija, svečanom ručku, prema ranijoj najavi, prisustvuje i jedan broj uglednih zvanica, javnih ličnosti, poput Emira Kusturice, glumca Miloša Bikovića i drugih.

Kusturica je razgovarao sa Putinom, koji je, kako je reditelj rekao, podržao festivale na Mećavniku.

Reditelj i ruski predsednik složili su se, prenosi SRNA, da je potrebno jačati i institucionalizovati kulturne veze Rusije i Srbije, a Putin je podržao potrebu poboljšanja uslova pod kojima se održavaju Festival klasične ruske muzike "Baljšoj" i Pozorišni festival na Mećavniku, gde se okupljaju studenti iz Rusije i celog sveta.

Kusturica je rekao da je dogovoren i skori susret u Moskvi.

Vučić zahvalio Putinu na ličnom angažmanu na razvoju odnosa

Vučić je poželeo dobrodošlicu ruskom predsedniku i izrazio zahvalnost na njegovom ličnom angažmanu na razvoju srpsko-ruskih odnosa.

"Kada smo se upoznali pre šest godina, uglavnom smo razgovarali kako Srbija da vraća dugove, a danas Srbija nema problema s tim, plaća sve na vreme i postala je pouzdan partner Ruskoj federaciji", rekao je Vučić u uvodnom obraćanju, nakon kojeg su dva predsednika nastavili razgovore uz dve delegacije, u užem sastavu.

Vučić se Putinu zahvalio i na podršci Rusije nezavisnosti Srbije i očuvanju teritorijalnog integriteta.

"Uvek smo mogli da računamo na rusku podršku i koliko god je naša zemlja po broju stanovnika i teritorijalno mala, mislim da je Rusija uvek mogla da računa da ima saveznika u Srbiji", rekao je Vučić.

On je, govoreći o dinamičnijem razvoju bilateralni odnosa istakao:

„Hoću lično da vam se zahvalim što ste mnogo energije, truda, rada i energije, ali i poštovanja i ljubavi uložili u razvijanje rusko-srpskih odnosa. Nama trgovinska razmena napreduje u ozbiljnim procentima. Uvoz iz Rusiji je veći za 30 odsto, a izvoz iz Srbije je porastao za 4,1 procenata", ukazao je on.

Vučić je kazao da u svim sferama društvenog života naši odnosi napreduju. Naveo je da su neki sporazumi već potpisani, a neke ćemo tek potpisati, podvukavši da je veoma značajna saradnja u digitalnim i informacijom tehnologijama.

Ukazao je da bi nama trebao projekat „tačka ključanja", kako bi zajedničkim snagama napravili hab u Srbiji.

„Hoću da kažem da se svi naši dogovori i sporazumi po pitanju razvoja infrastrukture, odnosa u oblasti energetike, ne samo razvijaju već su na najvišem mogućem nivou. Vojno tehničkom saradnjom smo zadovoljni . Hvala vama za vaš doprinos i volji da pomognete našoj zemlji", rekao je on.

Vučić je, poželevši dobrodošlicu visokom gostu, rekao i da se nada da će se osećati kao kod svoje kuće, jer su Srbija i Rusija iskreni prijatelji.

Putin sa Vučićem položio vence oslobodiocima Beograda

Vučić i Putin položili su vence na  Spomenik oslobodiocima i spomenik Crvenoarmejcu. To je ujedno i prva tačka zvanične posete Putina Srbiji.

Dvojicu državnika na Groblju oslobodiocima Beograda 1944. dočekali su počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kao i veliki broj okupljenih građana, koji su pristigli iz cele Srbije.

Uz intoniranje himni dve zemlje, Vučić i Putin su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944.

Na jednom vencu piše "Oslobodiocima Beograda predsednik Republike Aleksandar Vučić", a na drugom, na ruskom jeziku - "Od predsednika Ruske Federacije".

Vučić i Putin zatim su položili vence i na Spomenik Crvenoarmejcu, koji je podignut u čast ruskih vojnika palih za slobodu Beograda.

Na njima piše “Hrabrim ruskim saborcima predsednik Republike Aleksandar Vučić”, odnosno, na drugom, “Od predsednika Ruske Federacije”.

Groblje oslobodilaca Beograda 1944. je spomen-groblje posvećeno jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine.

Tu je sahranjeno 1.395 boraca NOV i POJ i 818 boraca Crvene armije.

Uređeno je i otvoreno 20. oktobra 1954. godine povodom desetogodišnjice oslobođenja, a nalazi se u ulici Mije Kovačevića, preko puta glavnog ulaza u Novo groblje.

Putinov avion je sleteo u 13.05 sati, dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" ruskom predsedniku je priređen svečani doček, uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije.

Kroz vazdušni prostor Srbije, avion ruskog predsednika pratili su avioni Vojske Srbije, Mig 29.

Na aerodromu su bili ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i srpski u Rusiji Slavenko Terzić.

Prethodno je na aerodrom sleteo avion sa ruskim privrednicima, iz više od 40 kompanija.

Za popodne je predviđena ceremonija uručenja Ordena Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Orden Vučiću će uručiti predsednik Putin.

Po davanju izjava planiran je obilazak Hrama Svetog Save.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak