Ubistvo generala HVO: Optuženi Tigar i vojni policajci

Novosti 17.01.2019 11:14
Ubistvo generala HVO: Optuženi Tigar i vojni policajci


Sud potvrdio optužnicu za likvidaciju generala HVO Vlade Šantića. Hamdija Abdić je poznat kao biznismen sa kriminalnim dosijeomKANTONALNI sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Hamdije Abdića zvanog Tigar, poslanika SDA u Parlamentu Federacije BiH i ratnog komandanta 502. brigade Petog korpusa tzv. Armije BiH, zbog ubistva generala Hrvatskog veća odbrane Vlade Šantića.

Osim Tigra, optuženi su još i pripadnici nekadašnje Vojne policije 502. brigade Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Enver Keranović, Indijan Alibegović i Ramiz Ružnić.

Vlado Šantić, koji je jedan od osnivača HDZ BiH u Bihaću i bivši potpredsednik te stranke, ubijen je 8. marta 1995. godine. Poslednji put živ je viđen na proslavi Dana žena u hotelu "Sedra" kod Bihaća. Prema izjavama svedoka, iz hotela su ga odveli pripadnici Vojne policije, kojima je komandovao optuženi Abdić, i od tada mu se izgubio svaki trag.

Telo nikada nije pronađeno, iako je u januaru 2014. godine uz pomoć zaštićenog svedoka u mestu Grabež iznad Bihaća pronađeno bure sa smesom, za koju se verovalo da su posmrtni ostaci Šantića. Pronađeni materijal dostavljen je na veštačenje Međunarodnoj komisiji za nestala lica, ali nije bio podoban za DNK analizu jer, kako je pojašnjeno, u materijalu nije bilo prepoznatljivih ljudskih ostataka.

PROČITAJTE JOŠ - Uhapšen Hamdija Abdić Tigar zbog ubistva generala HVO

Mediji su pisali da je zaštićeni svedok otkrio da je Šantić iz hotela odveden u komandu Vojne policije, a potom u kuću tasta jednog od optuženih, gde je ubijen. Svedok je tvrdio da je telo ubačeno u bure u koje su navodno sipani benzin, nafta i razređivač, da bi nakon toga bilo odneseno na mestu gde je to bure pronađeno 19 godina kasnije.

Inače, Abdić je poznat kao kontroverzni biznismen sa kriminalnim dosijeom. Pravosnažno je osuđen na dve godine zatvora zbog premlaćivanja i reketiranja privrednika Nedžada Bajrića iz Cazina, od koga je zajedno sa Eminom Pivićem pokušao da iznudi 200.000 maraka.

Iako je na sve načine pokušavao da izbegne odlazak u zatvor u oktobru 2009. godine, dok je bio član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, policija ga je uhapsila u bašti sarajevskog hotela "Hercegovina" i odmah ga sprovela u KPZ Zenica.

DUDAKOVIĆEVA DESNA RUKA

HAMDIJA Abdić Tigar važio je za "desnu ruku" komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, optuženog za ratne zločine nad Srbima u Bosanskom Petrovcu, Ključu, Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi, te nad Bošnjacima - pripadnicima Autonomne pokrajine Zapadna Bosna u Bihaću i Cazinu. Poznat je i kao "glavni glumac" sa video-snimaka o zločinima Petog korpusa.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak