Protestni skup i šetnja za Olivera Ivanovića

B92 16.01.2019 19:38
Protestni skup i šetnja za Olivera Ivanovića


Skup pod nazivom Šetnja za Olivera Ivanovića počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, a nakon šetnje završen je kod Hrama Svetog Save.Sa razglasa je puštena pesma "Vostani Serbije", ispred Hrama je razvijen transparent "Nas je ipak više", a okupljeni sveće za Olivera Ivanovića koje su zapalili na Slaviji, ostavili su ispred Hrama.

U Hram nisu ušli, a prema rečima organizatora, nisu pušteni da uđu.

Organizatori su na kraju skupa zahvalili svima što su u tolikom broju došli večeras kako bi odali počast ubijenom Ivanoviću i najavili da će sledeći protest biti održan u subotu od 18 h.

Protestni skup je organizovala inicijativa "Jedan od pet miliona", a jedan od zahteva koje ističu na protestnim šetnjama je otkrivanje nalogodavca ubistva Olivera Ivanovića.

Na večerašnjem skupu obratio se glumac Branislav Trifunović, a zatim je počela šetnja od Platoa, preko Terazija, do Slavije, Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Trifunović je zamolio građane da u tišini prošetaju do Hrama.

Organizatori napominju da tokom ove šetnje neće biti pištaljki, pesme i buke, već će okupljeni građani nositi sveće.

Sa razglasa su se čuli jedino govori ubijenog Ivanovića, javlja reporter B92.

Protestu su prisustvovali članovi porodice, ali ne i Milena Ivanović, udovica ubijenog lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", jer, kako je ranije rekla, ne želi da se smrt njenog supruga "politizuje".

Glumac Branislav Trifunović je rekao da je reč o "memorijalnoj šetnji za Olivera Ivanovića", za kojeg se "godinu dana ne zna ko ga je likvidirao".

"Samo smo dobili informacije ko nije", kazao je on.

"Šetaćemo tražeći odgovor na pitanje ko je izgovorio 'smaknite ga', ko je naredio političko ubistvo Olivera Ivanovića", rekao je Trifunović.

Ivanović je, kaže, bio čovek koji je mislio svojom glavom, "koji se borio za mir i suživot Srba i Albanaca na KiM".

On je pozvao okupljene da "ostave pištaljke i spuste transparente, a da na prilazu Trgu Slavija upale sveće i svetlo na telefonima, kako bi, rekao je, pokazali da ih je „ipak više".

Protestni skup i šetnja za Olivera Ivanovića 

Saobraćaj na Studentskom trgu u pravcu ka Terazijama je zatvoren, a nije primetno prisustvo policije.

Protestni skup i šetnja za Olivera Ivanovića

Na skup je došlo i nekoliko aktivista Lokalnog fronta, učesnika "Ibarskog marša". Oni su prešli 170 kilometara, kako bi prisustvovali obeležavanju godišnjice ubistav Olivera Ivanovića.

Oni su iz Kraljeva pošli u subotu, 12. januara, i danas u podne su stigli na Petlovo brdo u Beogradu, gde su ih dočekali predstavnici Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" sa zastavama Pobunjeni gradovi i lecima "Ibarski marš, Vreme je za pravdu! Vreme je za istinu! Bez straha!"

Protestni skup i šetnja za Olivera Ivanovića

Milena Ivanović, udovica ubijenog lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" (GI SDP), najavila je da neće učestvovati u ovom skupu, jer ne želi da se smrt njenog supruga "politizuje".

Ona je jutros sa sinom Bogdanom bila na pomenu Oliveru Ivanoviću u Hramu Svetog Save na Vračaru, gde su sveće zapalili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, šef Kancelarije za KIM Marko Đurić, ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici, gde je na današnji dan prošle godine ubijen lider te stranke, jutros su zapaljene sveće za Olivera Ivanovića.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred prostorija GI SDP u Kosovskoj Mitrovici, a javnost i dalje nije obaveštena da li je postignut napredak u istrazi tog slučaja.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak