Novosadski hleb bez aditiva i kvasca koji se prodaje i na parče

Moj Novi Sad 16.01.2019 14:36
Novosadski hleb bez aditiva i kvasca koji se prodaje i na parče


Čini se da sve manji broj Novosađana konzumira hleb, a posebno onaj spravljen od belog brašna, jer, kako kažu, ne žele da se ugoje.Od naših sugrađana saznajemo da čak nemaju poverenja ni u hlebove koji se u megamarketima i pekarama prodaju pod etiketom "integralni" ili "hrono".

Međutim, nutricionisti navode da ovu namirnicu nikako ne bismo smeli da izbacimo iz upotrebe, ali tada se nameće logično pitanje – gde da ga kupujemo ako se zna da je pun aditiva i kvasca?

Većina Novosađanki nema vremena da hleb mesi i peče kod kuće, ali takvim mukama sada je došao kraj zahvaljujući našoj tridesetogodišnjoj sugrađanki Milici Veselinović, koja je u junu prošle godine otvorila radionicu "Svet hleba", u ulici Narodnog fronta na Limanu 3.

Novosadski hleb bez aditiva i kvasca koji se prodaje i na parče


U Milicinoj maloj “laboratoriji” mogu da se kupe tri vrste hleba. Godo sa kimom, konopljom, susamom, suncokretom, prosom, golicom, lanom, origanom i sa četiri vrste integralnog brašna, hleb je bez kvasca, šećera i aditiva. Takođe pravi i speltas, beskvasni hleb sa lanom i bosiljkom, a za ljubitelje slatkog tu je i čuveni hleb od banana, sa i bez čokoladanog preliva. Ponekad u ponudu uvrsti i nordijski hleb, pravljen od ražanog zrna, ražanog brašna, meda, suncokreta i susama.

- Tajna hleba leži u njegovoj istinskoj gastronomskoj vrednosti, duhovnoj i kulturnoj posebnosti. Misterija i čudesnost hleba nije muzejska vrednost, to je živa ljudska riznica kolektivnog pamćenja. Priča o hlebu je priča o čoveku koji nas upoznaje s antropološkim, simboličkim, kulturološkim, socijalnim i gastronomskim aspektima ljudskog života – kaže Milica.

Novosadski hleb bez aditiva i kvasca koji se prodaje i na parče


Ideja se rodila kada je i sama uvidela da pravog hleba skoro da i nema u prodaji. Milica je dugo razmišljala šta je to što bi zadovoljilo svačiji ukus, isprobala je razne varijante, i na kraju je dobila svoje originalne recepte i finalne proizvode u kojima mnogi Novosađani uživaju.

Vremenom se pokazala potreba i za drugom hranom, pa je ova mlada Novosađanka, osim hleba, ubrzo počela da pravi i sendviče, kao i kolačiće koji su pravi hit među školarcima iz obližnje škole.

- U ponudi imam Venecuela pecivo bez brašna, kvasca i šećera, zatim New York Time kolačiće od putera i čokolade sa čilijem, a pravimo i dve vrste sendviča, posni sa domaćim humusom, mikrobiljem graška, klicama, paprikom i krastavcima, i sendviče sa domaćom pilećom paštetom – navodi naša sagovornica.


Novosadski hleb bez aditiva i kvasca koji se prodaje i na parče


Takođe, u ovom lokalčiću mogu da se kupe u preukusne čorbe i potaži. U danima kada se pravi potaž, majke koje imaju bebe i malu decu Milicine su glavne mušterije. Godo i spelta hleb sve više kupuju ljudi koji imaju problem sa dijabetesom i kandidom, jer, kako kažu, primetili su da im ova namirnica jako prija.

- Ovo nije lekoviti hleb, niti ima lekovita dejstva, ali su mi mušterije rekle da se mnogo bolje osećaju od kada ga jedu. Inače, hleb može da se kupi i na parče, a ideju mi je dala jedna komšinica penzionerka koja je rekla da je sve to lepo, ali da ona nema para da kupi ceo hleb. Tada sam uvela kupovinu na parče. Sto grama hleba staje 35 odnosno 50 dinara, dok je parče hleba od banane 80 dinara – naglašava mlada novosadska preduzetnica.

Novosadski hleb bez aditiva i kvasca koji se prodaje i na parče


Kod nje najviše kupuju komšije, ali dolaze i iz drugih delova grada.

Nedeljno obično ima tri vrste čorbi za poneti, a pola litre ove lekovite tečnosti staje od 180 do 280 dinara. Bebama najomiljenije jelo je potaž od bundeve, luka i šargarepe, otkriva nam na kraju razgovora Milica.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak