Novosađani već tri nedelje bez dokumenata iz katastra

Radio 021 15.01.2019 15:27
Novosađani već tri nedelje bez dokumenata iz katastra


Štrajk zaposlenih u katastru Republičkog geodetskog zavoda u Novom Sadu traje već tri nedelje, a građani ne mogu da dobiju potrebne dokumente.Proteklih nedelja Novosađani su se obraćali redakciji 021.rs sa pitanjem šta da rade u slučaju kada su imali zakazan termin za podizanje svojih dokumenata u katastru. Iz RGZ odgovor je jasan, a to je da za sada, nema pomoći. Građani će morati da sačekaju okončanje štrajka.
 
Štrajkači traže da se usklade primanja zaposlenih sa odlukom Vlade o povećanju zarada u javnom sektoru.
 
Prethodnih dana odvijali su se razgovori između štrajkača i ministra za rad Zorana Đorđevića, a delovalo je da se štrajku nazire kraj. U štrajkačkom odboru bili su prilično optimistični, jer se počelo sa uglašavanjem predloga Sporazuma o prekidu štrajka. Da je kraj štrajka izvestan delovalo je i posle pisma direktora RGZ Borka Draškovića, koje je zvučalo pomirljivo u odnosu na prethodno obraćanje u kojem je organizovanje zaposlenih u RGZ nazvao "političkim štrajkom".
 
Međutim, štrajkači navode da se tekst Sporazuma razlikuje od onoga što je dogovarano na sastanku, da obiluje netačnim i neusaglašenim stavovima, da je neprihvatljiv, kao i da im je postavljen ultimatum do kada moraju da ga prihvate.
 
To je samo jedan od dodatnih razloga zbog kojeg su se radnici odlučili da izađu na ulicu i organizuju protest ispred Vlade Srbije danas (utorak), tačno u podne. Radnici katastra u Novom Sadu rekli su za 021.rs da će se pridružiti protestu svojih kolega, te da će se na skupu pojaviti i radnici iz ostalih službi u Srbiji koje su u štrajku. 
 
U međuvremenu, dok se radnici bore za svoja prava - građani čekaju. 
 
Najveći problem je to što je tokom štrajka ugroženim kategorijama građana onemogućeno izdavanje dokumenata kako bi ostvarili pravo na zdravstveno i socijalno osiguranje. Štrajkači tvrde da su u prethodnim štrajkovima izlazili u susret građanima kada su u pitanju ovih zahtevi, ali da je to sada nemoguće jer im je RGZ isključio elektronsku pisarnicu.
 
Očekuje se i da po okončanju štrajka moglo bi da dođe do većih gužvi ili zastoja, čega su svesni i u štrajkačkom odboru.
 
"Logično je da će doći do određenog pritiska na same zaposlene u pogledu nagomilanih obaveza. Bio je kraj godine, pa početak, veliki broj građana dolazi sa zahtevima za izdavanje uverenja, listova nepokretnosti, kojima obnavljaju dokumentaciju za ostvarivanje svojih prava. Moguće je da u narednih nekoliko dana po okončanju štrajka bude blagih zastoja, ali mislimo da će se to brzo dovesti u red. U krajnjem slučaju mi smo spremni da se i van radnog vremena angažujemo da bismo otklonili sve posledice koje budu nastale", navode štrajkači za 021.rs.
 
Usluge katastra Novosađani ne mogu da ostvare ni u okolnim opštinama gde se ne štrajkuje. Najbliža služba koja radi je ona u Sremskim Karlovcima, ali u njoj radnici ne mogu da pomognu građanima Novog Sada.
 
"Situacija je takva da 10 ili 20 radnika koji rade u službi mogu da blokiraju grad, što onda blokira sve stanovnike. Trenutno imamo projekat sa Svetskom bankom 'Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji' i glavni zadatak je da se napravi softversko rešenje i baza podataka u kojoj će se nalaziti svi podaci iz cele Srbije. Time uopšte ne bi bilo važno gde neko sedi, jer bi radnici iz bilo kog dela Srbije mogli da, ukoliko postoji potreba, pristupe podacima iz drugog grada. Tako, bi recimo, službe koje ne pripadaju sindikatima koji trenutno štrajkuju, mogle da preuzmu poslove i ne bi bilo ovakvih zastoja", kažu u RGZ.
 
Štrajkači dodaju da su, nakon isteka roka u kom su morali da daju svoj odgovor na Sporazum o prekidu štrajka, inspektori u većini katastara sproveli nadzor. Kako kažu, "sasvim je izvesno da se na nivou Vlade, umesto rešavanja zahteva štrajkača, intenzivno i koordinisano radi na njegovom sprečavanju".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak