Glasanje o poverenju grčkoj vladi: Cipras brani sporazum s Makedonijom

N1info 15.01.2019 14:18
Glasanje o poverenju grčkoj vladi: Cipras brani sporazum s Makedonijom


Grčki parlament zakazao je za sredu glasanje o poverenju grčkoj vladi posle izlaska jedne od stranaka iz vladajuće koalicije Aleksisa Ciprasa zbog neslaganja sa sporazumom o rešenju dugogodišnjeg spora s Makedonijom.Koalicija koja je vladala Grčkom poslednje četiri godine raspala se juče kada je ministar odbrane Panos Kamenos, vođa nacionalističke partije Nezavisnih Grka (ANEL), napustio vladu zbog protivljenja sporazumu s Makedonijom.

S izlaskom te partije vladi je potrebno šest poslanika iz opozicionih ili nezavisnih stranaka da bi joj se izglasalo poverenje i izbegli prevremeni izbori.

Do danas je troje otvoreno izjavilo da će podržati vladu.

Rasprava o poverenju vladi treba da počne obraćanjem Ciprasa koji je obećao da će završiti svoj mandat i sazvati redovne izbore u oktobru.

Grčki poslanici još nisu glasali o sporazumu s Makedonijom potpisanom u junu, prema kome je dogovoreno da se zemlja preimenuje u Republika Severna Makedonija i da Grčka prestane da blokira njeno članstvo u NATO i u EU. Makedonska skupština je sporazum ratifikovala u petak uveče.

Cipras brani sporazum s Makedonijom

Grčki premijer Aleksis Cipras branio je u parlamentu Sporazum iz Prespe koji je postigao s Makedonijom, uoči glasanja o poverenju njegovoj vladi posle raspada vladajuće koalicije zbog tog dogovora.

Cipras je rekao da je izabrao da okonča 27-godišnji spor s Makedonijom oko njenog imena i da iskoristi "veliku priliku", uprkos potencijalnoj političkoj ceni koju bi mogla da plati njegova vlada.

Očekuje se da će Cipras tesnom većinom "preživeti" glasanje o poverenju vladi sutra uveče. U tom slučaju, parlament bi za nekoliko dana trebalo da odlučuje o ratifikaciji Prespanskog sporazuma s Makedonijom. 

Taj sporazum predviđa da ime države bude promenjeno u Severna Makedonija, a da Grčka zauzvrat prestane da blokira njeno učlanjenje u NATO i EU. Makedonija je već ispunila svoj deo dogovora, pošto je Sobranje ratifikovalo Sporazum iz Prespe i usvojilo ustavne amandmane kojima se menja ime zemlje.

Dosadašnji partner Ciprasove stranke Siriza, nacionalistička partija Nezavisni Grci napustila je vladu u nedelju zbog protivljenja sporazumu s Makedonijom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak