Nezavisni Grci napustili Ciprasa, neizvesna sudbina sporazuma s Makedonijom

N1info 15.01.2019 14:14
Nezavisni Grci napustili Ciprasa, neizvesna sudbina sporazuma s Makedonijom


Makedonsko Sobranje usvojilo je u petak uveče, dvotrećinskom većinom, ustavne izmene kojima se ime države menja u Severna Makedonija i potvrđuje makedonski identitet. Sporazum može da stupi na snagu kada ga ratifikuje i grčki parlament.Posle izlaska iz Vlade partije Nezavisnih Grka, ratifikacija ovog sporazuma postaje neizvesna.

Ciprasova levičarska partija Siriza ima 145 poslanika u parlamentu od 300 mesta, dok Kamenosova partija ima sedam. Odlaskom svog koalicionog partnera, Ciprasu će biti potrebni glasovi opozicionih poslanika da se usvoji sporazum o novom imenu Makedonije.

Za Panosa Kamenosa, lidera nacionalističke stranke Nezavisni Grci i ministra odbrane, usvajanje sporazuma s Makedonijom je izdaja nacionalnih interesa.

"Zahvalio sam premijeru na našoj saradnji i objasnio sam mu da zbog nacionalnog pitanja sporazuma o imenu Makedonije ova saradnja ne može da nastavi. Nezavisni Grci se povlače iz vlade", rekao je Kamenos.

Cipras je posle sastanka rekao da je imao otvoren razgovor s Kamenosom i da mu se zahvalio na partnerstvu u Vladi. Cipras je takođe najavio da će admiral Evangelos Apostolakis, načelnik generalštaba, zameniti Kamenosa na mestu ministra odbrane. 

"Odmah idemo dalje, sledimo proceduru predviđenu ustavom, za glasanje o poverenju mojoj vladi. Posle toga možemo da krenemo napred sa apsolutnom većinom u rešavanje svih ključnih pitanja s kojima se zemlja i društvo suočavaju", rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras.

Posle glasanja o poverenju, Grčka, takođe, treba da verifikuje sporazum kojim se ime Makedonije menja u Republika Severna Makedonija. To je sporazum koji su dve zemlje potpisale u junu i koji je ratifikovao u petak uveče makedonski parlament.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak