Nega psa tokom zime: Da li mu treba odelo i da li sme da jede sneg?

B92 15.01.2019 13:43
Nega psa tokom zime: Da li mu treba odelo i da li sme da jede sneg?


Hladni dani i sve više snega na našim ulicama su trenutak da se malo više bavimo negom i zaštitom naših pasa od meteoroloških uticaja. Postoji veliki broj zabluda o sposobnostima pasa da se prilagode niskim temperaturama, ledu i snegu. Zbog toga i ne čudi činjenica da su veterinarske ambulante u ovom periodu gotovo pune pacijenata koji imaju probleme koji su nastali zbog neznanja vlasnikaEvo nekoliko zabluda koje mogu da prilično iskomplikuju život, kako naših ljubimaca tako i vlasnika.

Krzno štiti psa od hladnoće

Krzno koji pokriva telo većine pasa predstavlja veoma dobar termoizolacioni materijal. Međutim, nisu svi psi podjednako tolerantni na hladnoću. Jasno je da su polarni psi kao što su haski, malamuti ili akite bolje pripremljeni za ledene dane. Pored njih i bernardinci, njufaundlederi, šarplaninci i kavkazki ovčari će uživati na hladnoći.

Ali i pored toga što imaju krzno, čivave, maltezeri, kokeri, stafordski terijeri, dobermani i slični kratkodlaki psi nikako nisu oduševljeni snegom i hladnoćom. O golokožim rasama kao što su kineski ćubasti pas ili meksički golokoži pas da i ne govorimo. Ukoliko vaš pokazuje slabu toleranciju na hladnoću – pomozite mu. Nabavite mu neko odelce koje će ga zaštiti od hladnoće.

Bezbedno je da psi jedu sneg

U snegu ali i ispod njega se kriju smeće, životinjski ostaci, soli i hemikalije. Ukoliko pas jede sneg može doći do brojnih problema. Od upale grla i ždrela, preko gastrointestinalnih problema koje prate povraćanje i dijareja, sve do ozbiljnih trovanja. Sneg jeste zabavan ali i opasan.

Manja je verovatnoća da će pas dehidrirati po hladnom vremenu

Kada se govori o adekvatnom unosu vode, pogrešno se misli da su potrebe za unosom vode manje po hladnom vremenu. Zimu i hladnoću po pravilu prati i suv vazduh, a psi vlagu gube putem disanja, a naročito dahtanja. Dahtanje takođe služi i kao mehanizam termoregulacije, pa nije rezervisano samo za vruće letnje dane. Psi i na hladnoci pojačano dahću. Pošto se zimi ne oseća toplota kao u drugim delovima godine, često se zaboravlja na unos vode.

Pas i zimi treba da ima stalno dovoljno sveže pijaće vode, a to je posebno važno tokom i posle fizičkih aktivnosti na snegu.

Izmet se rastvara u snegu

Mnogi predpostavljaju da će se izmet koji pas ostavi tokom šetnje jednostavno rastopiti zajedno sa snegom. I naravno, zbog toga ne uklanjaju feces. Zapravo se dešava suprotno. Hladnoća usporava procese biorazgradnje izmeta pa će on ostati na površini sve do proleća i toplijih dana. Uz neizostavnu neprijatnost koja prati gaženje izmeta, tu je i opasnost od širenja parazita, bakterija i drugih uzročnika zaraznih bolesti. Dakle, čistite izmet svog psa i na snegu.

Psi zimi ne mogu da se infestiraju buvama i krpeljima

Ovo je jedna od najvećih zabluda. Hladnoća, sneg i led imaju sposobnost da ubiju većinu parazitskih insekata, ali buve i krpelji nisu nimalo naivni. Buve se na vreme sklone u topla skloništa, a krpelji imaju sposobnost da se hiberniziraju na hladoći i čekaju toplije vreme. Naši domovi su najtopliji pa nije ni čudno da buve najradije dolaze baš kod nas. Zaštitu od buva i krpelja treba primenjivati i tokom zime jer već više godina unazad primetno raste broj oboljenja koja prenose ovi insekti i tokom ziimskog perioda godine.

Zimi se pas može ostaviti u automobilu

Kao što se pas ne sme ostaviti leti u zatvorenom automobilu, to se ne sme raditi ni zimi. Leti postoji opasnost od toplotnoh udara, a zimi od hipotermije. Hipotermija je drastično hlađenje i pad telesne temperature koji može izazvati brojne posledice. Automobil u kome nije uključeno grejanje na niskim temperaturama postaje za veoma kratko vreme pravi zamrzivač.

Psima ne treba zaštita šapa tokom šetnji po snegu i ledu

Iako su jastučići šapa pasa otporniji na hladnoću od tabana ljudi, nikako nisu imuni na promrzline. So i hemikalije kojima se posipaju ulice i trotoara kako bi se otopio sneg i led predstavljaju još veću opasnost. Nagrizaju jastučiće koji pucaju pri čemu se stvaraju rane koje su veoma bolne. Pored toga sve ove hemikalije prodiru kroz kožu i mogu da izazovu i druge sistemske poremećaje. Zbog toga, slobodno koristite neki od brojnih modela cipela i čizmica koji će obezbediti zaštitu šapama.

Psi mogu sami da uklone višak snega sa krzna

Kada se vrati iz šetnje po snegu pas uglavnom strese sav sneg sa svog krzna. Međutim, vrlo često sneg ostane zalepljn za dlake na šapama ili vrhovima ušiju. Ljubimac će to pokušati da ukloni grickanjem i lizanjem. Preterano lizanje i grickanje može dodatno oštetiti kožu koja je već isušena hladnoćom. Pored toga, najverovatnije se u tom snegu nalaze soli pa čak i antifrizne supstance koje su toksične za psa. Zbog toga, posle šetnje obrišite šape ljubimcu i isperite sva mesta na kojima se zadržao sneg. Uostalom, to će pomoći da ne ostavlja vlažne tragove po celoj kući, piše Pet face. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak