Ni korak ka EU dok Priština ne ukine takse

Novosti 14.01.2019 12:46
Ni korak ka EU dok Priština ne ukine takse


Brisel poslao jasnu poruku privremenim vlastima na Kosovu i Metohiji. Federika Mogerini zatražila da se dijalog sa Beogradom okonča do početka junaPRIŠTINA neće moći da napravi više nijedan korak ka EU ukoliko ne ukine nerezonske takse prema Srbiji i BiH! Dobro obavešteni izvori iz Evropske komisije ističu, za "Novosti", da su nelogičnim carinama narušeni stubovi na kojima počiva ceo proces približavanja.

- Evropske integracije zasnovane su na regionalnoj saradnji, dobrosusedskim odnosima i pomirenju. Sva tri principa su ugrožena odlukom na kojoj istrajavaju kosovske vlasti - ističe naš sagovornik iz samog vrha administracije u okviru procesa pridruživanja.

Takođe, pitanje viza, koje je od velikog značaja za Prištinu, zadire u ovom stadijumu u nadležnost Evropskog saveta i zemalja članica, a ne Evropske komisije. Ali sve to zajedno ne daje prostora za dalji napredak u integracijama, i EU će, kako saznajemo, uzeti u obzir celokupnu situaciju nastalu insistiranjem na visokim carinama.

- U vezi s tarifama naš stav je jasan. Odluka vlade Kosova da poveća porez na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine na 100 odsto je jasna povreda Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova - naglasila je, za "Novosti", portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

Da Brisel upozorava Prištinu, potvrdio je i kopredsedavajući kosovske delegacije Špend Ahmeti, koji je istakao da je Mogerinijeva zatražila 8. januara, tokom sastanka s kosovskim pregovaračkim timom, ukidanje taksa od sto odsto, kao i okončanje dijaloga sa Beogradom do juna.

BEZ DATUMA U kabinetu visoke predstavnice, kako saznaju "Novosti", zasada nisu odredili datum sledećeg sastanka, a okupljanje nije predviđeno ni za ovu, ni za sledeće sedmice. Do promene, međutim, može da dođe u svakom trenutku, a to, kako kažu u Briselu, zavisi isključivo od dve strane koje vode dijalog.

U vezi s nastavkom dijaloga, izvor "Novosti" ističe da EU očekuje odgovor na predlog komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana da se organizuje sastanak između Brisela, Beograda i Prištine, na kome bi trebalo da se iznađe rešenje za sporne takse u kontekstu dijaloga koji olakšava Federika Mogerini.

- Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo brzo ispune svoje obaveze iz posvećenosti dijalogu, s obzirom na direktnu vezu između sveobuhvatne normalizacije odnosa i konkretnih izgleda za njihove aspiracije prema EU i koristi za građane - poručila je diplomatskim jezikom Kocijančičeva.

Visoka predstavnica je nedavno primila novi prištinski tim za pregovore, ali cilj Brisela je, kako ističu naši izvori, da se što pre održi runda razgovora na najvišem nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih institucija iz Prištine Hašima Tačija. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak