Beograd pun 'graničnih sporova'

Telegraf 14.01.2019 14:17
Beograd pun 'graničnih sporova'


Podela beogradskih naselja po gradskim opštinama ponekad je veoma nelogična ...Sa leve strane je Novi Beograd, a sa desne Zemun. Ne deli ih nikakav bulevar, već obična blokovska uličica koja je od prvih komšija napravila građane koje odbornici predstavljaju u dve različite Skupštine.

Svi su oni građani Beograda i, naravno, prava i obaveze Zemunaca i Novobegrađana ne razlikuju se mnogo. Ali, ipak, pitanje je ko će dobiti neke besplatne karte, otići na penzionerski izlet i gde će obavljati administrativne poslove.

Većina Beograđana zna da Zemun počinje kod Hotela Jugoslavija, ali malo ko zna da su u tom delu Bulevara Nikole Tesle uveliko u Zemunu i sa leve i sa desne strane. Jer Blokovi 9A i 11C su podeljeni na pola, bratski, između Zemuna i Novog Beograda. Dobro, Zemunu je pripalo malo manje, jer je međa Ulica Klare Cetkin.

Ali, postoje još čudnije podele širom grada, i to obično tamo gde su nikla divlja naselja, a nekada su bile samo njive. Tako, dvojica komšija u naselju Vojvode Vlahović žive na Zvezdari, a treći, koji se nalazi između njih, na Voždovcu. Pitanje je samo čija zgrada je nikla na kojoj parceli.

"EJ, ĆUTI TI, TI SI IZ KALUĐERICE, A JA SAM IZ BEOGRADA"

Ovaj, ne baš pristojni komentar, mogao bi da kaže i komšija komšiji. Neko ko je sagradio kuću u Kaluđerici, ali na teritoriji opštine Zvezdara, u ličnoj karti ima upisano mesto stanovanja Beograd, a njegov komšija prekoputa Kaluđericu. Ovaj prvi će po papire morati kod Vukovog spomenika, gde se nalazi opština Zvezdara, a ovaj drugi u Grocku... Život nekad nije pravedan.

RAKOVICA "UKRALA" JAJINCE

Jajinci se nalaze na opštini Voždovac, deo su Beograda, premda imaju samo "trocifrene" buseve. Ali, jedan deo ovog naselja "otela" je i opština Rakovica, jer se baš tu njena teritorija širi i zahvata nekoliko desetina kuća.

Ni Voždovac nije ostao dužan, pa je od Rakovice ugrabio deo Miljakovačkih staza.

RAKOVICA I ČUKARICA

Ove dve opštine možda čine jednu celinu, ali su jasno odvojene važnijim ulicama i naseljima. Na primer, Vidikovac i Petlobo brdo su u Rakovici, a Cerak i Cerak vinogradi na Čukarici. Ali, ako odete u Rušanj, eto problema. Rušanj je čukaričko naselje, ali mali deo "otkinula" je Rakovica.

Pošto u Rakovici ne postoje odvojenanaselja, već su sva naselja deo Beograda, znači da se i ovde neko vodi da živi u Rušnju, a neko u Beogradu. Ovi koji su u rušanjskom Beogradu vezani su za Rušanj - tu je škola, groblje, autobuske linije za grad... Ali, birotkatija ih je podelila tako da bi se ovde i poštar izgubio.

PERIPETIJE I U SURČINU

Gde počinje Surčin, a gde prestaje Novi Beograd znaju sao geometri. Novo naselje koje je spojilo Surčin i Novi Beograd podelilo je i stanovnike na Beograđane i Surčince. U ličnoj karti razlika je jasna, a na terenu, sve su samo nove kuće i uske ulice.

I GROBLJA NA DVE OPŠTINE

Ne samo da su živi osuđeni na podele, već i one koji leže pod zemljom na groblju Lešće deli administrativna granica. Linija izgleda kao da je proizvoljno nacrtana. Ipak, podela na opštine i parcele starija je od groblja, koje se neverovatno brzo širi.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak