Od Mostonge ostali - dotrajali mostovi

RTV 14.01.2019 13:27
Od Mostonge ostali - dotrajali mostovi


U Nenadiću, u blizini Sombora, nekada je tekla reka Mostonga. Danas je to kanal, ali se na drugu obalu, do grada, može samo preko mostova, koji su dotrajali i neophodna im je rekonstrukcija.Živeti sa druge strane Mostonge za salašare iz Nenadića znači nekoliko puta tokom dana preći most, jer sa druge strane mosta je glavni put koji vodi do grada, prodavnice, škole.

"Preko mosta moramo preći jer nikako drugačije ne možemo izaći do glavnog puta. Na dan pređemo most tri, četiri puta. Nekada to bude i više puta. Izdrži most, mada bi ga trebalo obnoviti, ali još uvek možemo da ga koristim", kaže Rade Bezdan.

Nekada su skoro svi mostovi na Nenadiću bili drveni, a gradili su ih sami salašari. Složno.

"Sve te ćuprije su bile od bagrema, kako mi kažemo od belodrvca. Fosne debele su se sekle i slagale sa jedne i druge strane, dobro su se ukopavale sa svake strane. Ručno se bušilo starim burgijama. Polako, nigde se nije žurilo. Udarali su se dugi ekseri i sve je to funkcionisalo besprekorno", kaže Stipan Parčetić.

Katarina Firanj odrasla je si mladost je provela s druge strane reke, a prvog prelaska preko mosta seća se i danas.

"Predškolsko doba je bilo kada sam išla kolima koje su vukli konji. Otac je nosio svu deci iz Koćeva salaši na vakcinaciju u grad. To je bio poseban događaj. Em se bojiš vakcina, em su se konji bojali prelaziti preko drvenog mosta. Znam da je moj otac imao puno muke dok ih nije smirio da bi prošli preko mosta. Nazad je već bilo lakše", kaže Katarina Firanj.

"Za decu je to bilo interesantno, preći most ili u kanaliću pecati ribu, zimi se klizati. Skoro svake godine u vreme raspusta kanalić je bio zaleđen", kaže Alojzije Firanj.

Preko mosta je prelazila i stoka, a sa konjima to nije uvek bilo jednostavno, pa se dešavalo da u reci završe i konji i kola. Ali sa mosta su padali i Nenadićani.

"Bilo je tih zanimljivosti. Noću kada idu iz kafane, sa kartanja često se dešavalo da promaše most. To se sakrivalo, ali i ako se dešavalo pod okriljem noći nije se moglo sakriti", kaže Firanj.

Dužina Mostonge kroz Nenadić salaše je oko četiri kilometara, mostova ima 21, što znači da na svakih 180 metara ima po jedan most. Danas je većina betonskih, dva su stara zidana od cigle, a nekoliko ih je i dalje od drvenih dasaka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak