Koristite li svetla svog automobila po zakonu (SAVETI)

Mondo 13.01.2019 13:16
Koristite li svetla svog automobila po zakonu (SAVETI)


Tokom zimskih meseci, neka vam oborena svetla budu uvek uključenaSvetla su jedna od najbitnijih komponenti svakog automobila. Njihovo korišćenje posebno dolazi do izražaja u zimskim uslovima, kada je dan kratak, a vremenske prilike zahtevaju njihovu daleko češću upotrebu nego inače.

Počinjemo od saveta da sijalice treba zimi češće proveravati, kako bi se što brže uočilo ako neka pregori.

Naravno, sve svetlosne grupe, uključujući i maglenke, potrebno je da budu čiste, jer bilo kakva prljavština umanjuje njihovu efikasnost. Dakle, za slučaju da prođete putem, koji je prekriven blatom, obavezno obrišite farove što je pre moguće. To možete učiniti i nakon svake iole duže gradske vožnje po kiši.

Dnevna LED svetla su odlična karakteristika mnogih automobila proizvodenih u poslednjih nekoliko godina, pa su sve češća i na modelima koja se voze u Srbiji. Ona se aktiviraju čim se strartuje motor.

Međutim, skoro svi modeli (osim većine novih "renoa", a u poslednje vreme "dačija" i "audija") imaju samo prednja dnevna svetla, što znači da su ti modeli teže uočljivi sa zadnje strane. Zato je preporuka da se oborena svetla pale čim se vidljivost umanji.

Šta više stručnjaci preporučuju da se oborena svetla u ovo doba godine uvek koriste.

Sve pomenuto je bitno naročito, ako imate automatska svetla, kod kojih svetlosni senzor odlučuje o uključivanju svetala. Primećeno je da se u tim modelima ponekad ne pale kada je pada kiša ili sneg.

U slučaju jačih padavina, pored oborenih svetala, možete uključiti prednje, a posebno zadnje maglenke.

Ova svetla su prvenstveno namenjene korišćenju u magli. Posle zaleđenog kolovoza, gusta magla (posebno dnevna) najopasnija je situacija za vožnju. Ako se zadesite u njoj, pored oborenih svetala i maglenki, uključite i sva četiri migavca.

Duga svetla su svakako korisna stvar ali se njihovo korišćenje nikako ne preporučuju u slučaju magle, vejavice i jače kiše. Tada ona neće osvetleti put, već upravo te vremenske (ne)prilike. A mogu vas koštati iznosa od 5.000 dinara, jer je Zakonom zabranjena njihova upotreba u slučaju magle.

Kažnjivo je i ako u slučaju magle vozite bez upaljenih oborenih farova. Taj prekršaj vas može koštati između 10 i 20 hiljada dinara, četiri kaznena poena, a biće vam i mesec dana zabranjeno da vozite.

Kako bi sve ove operacije mogli da obavite "u hodu", naučite gde vam se nalaze prekidači za sva pomenuta svetla, kao i šta koja lampica na instrument tabli znači.

"Vozači izbegavaju stvari koje mogu da vide. Zbog toga je pravilna upotreba svetala dobar način da povećate bezbednost i smanjite rizik prilikom zimskih putovanja", jednostavan je savet stručnjaka.

Zakon i maglenke

Zakon o bezbednosti saobraćaja ne ograničava upotrebu svetala za maglu, ali samo prednjih. Zadnje maglenke ne smeju da se koriste kada nema magle. Kazna za taj prekršaj iznosi 3.000 dinara.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak