Tri uslova Federike Mogerini

Novosti 13.01.2019 12:53
Tri uslova Federike Mogerini


Federika Mogerini iznela je na nedavnom sastanku u Briselu sa prištinskom delegacijom tri zahteva, među kojima ukidanje takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije, kao i okončanje dijaloga u prvoj polovini ove godineVisoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini iznela je na nedavnom sastanku u Briselu sa prištinskom delegacijom tri zahteva, među kojima ukidanje takse od 100 odsto za proizvode iz Srbije, kao i okončanje dijaloga u prvoj polovini ove godine, izjavio je jedan od koordinatora prištinskog tima Špend Ahmeti.

On je za portal "Metro gazeta" rekao da je, kao treću stvar, Mogerini zatražila da sporazum sadrži evropske vrednosti i da ne predviđa etničke podele.

Po pitanju ukidanja taksi, Ahmeti je rekao da smatra da se nisu stekli uslovi za ukidanje ili suspenziju te mere.

Ahmeti je dodao da su sada "usredsređeni na funkcionalizaciju delegacije, a da se potom može razgovarati o svakoj temi, uključujući i trgovinu sa Srbijom".

Povodom drugog zahteva Mogerinijeve i okončanju dijaloga ubrzanim tempom u prvoj polovini godine, Ahmeti je rekao da na to gleda malo drugačije i da je važno pregovore završiti na pravi način.

"Smatramo da je Kosovu što je pre moguće potreban sporazum koji će na najbolji način rešiti sva otvorena pitanja sa Srbijom", kazao je Ahmeti.

O tome kakav bi sporazum trebalo da bude, Ahmeti se složio da bi on trebalo da sadrži evropske vrednosti, "bez podele po etničkim linijama ili etničke teritorijalne autonomije".

"Dijalog i pregovarački proces je efikasan i jedinstven način postizanja održivog, inkluzivnog, međunarodno priznatog i pravno obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije", rekao je Ahmeti.

Šefica EU diplomatije Mogerini sastala se 8. januara u Briselu sa prištinskom delegacijom koju je u cilju nastavka dijaloga sa Beogradom 15. decembra formirao kosovski parlament. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak