Kinezi otplatili sve dugove RTB Bor

Mondo 13.01.2019 12:36
Kinezi otplatili sve dugove RTB Bor


Strateški partner RTB Bora, kineska kompanija "Ciđin", otplatila je sve dugove borske kompanije iz unapred pripremljenog plana reorganizacije, tako što je samo u jednom danu isplatila više od 200 miliona dolara.Kompanija je tako u novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja, kažu u RTB-u, prenosi časopis kompanije Bor kolektiv.

"Ciđin" je uplatio više od 200 miliona dolara i sada se RTB, odnosno "Ciđin Bor koper", bez ikakvog ograničenja i tereta pozicionira na tržištu kao jedan od najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Plaćene su, kako je naveo, sve obaveze prema budžetu Srbije u vezi s rudnom rentom i ostale takse i naknade, izmirene obaveze prema EPS-u za isporučenu električnu energiju i domaćim bankama, kao i prema Fondu za razvoj.

Otplaćen je u celosti i kredit kanadske banke EDC za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline.

Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11,21 milijarda dinara, a kanadskoj banci 23 miliona evra i 42,2 miliona dolara.

"Dugovi RTB-a su na današnji dan - nula. A, kada smo, pre pet-šest godina, počeli da se bavimo RTB-om, bili su veći od milijardu dolara. Sada imamo strateškog partnera, kompaniju Ciđin, koji je, da bi se završio klouzing, bio u obavezi da uplati 350 miliona dolara. Uplatom tih para, stekla je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor", rekao je Antić.

Kada se zaokruži ceo ciklus koji "Ciđin" radi u Srbiji, u vezi sa RTB-om i za projekat Čukaru Peki, u narednih nekoliko godina Srbija će s proizvodnjom od 200.000 do 250.000 tona bakra godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Evropi.

"Koliko je to važno za Srbiju pokazuje primer da rudarstvo u ovom trenutku u BDP-u učestvuje sa oko jedan procenat. Kroz tih nekoliko godina, samo bakar učestvovaće pet odsto u BDP-u države. Zbog svega toga, stojim iza izjave da je partnerstvo sa Ciđinom istorijski važna odluka za Srbiju i moram da zahvalim svim ljudima koji su učestvovali u procesu dolaska do tog partnerstva, počev od ljudi iz RTB-a, ministarstava privrede i rudarstva i Vlade u celini", istakao je Antić.

Ipak, ono što je dalo ključni doprinos i najsnažniji ''vetar u leđa"' svemu tome, dodao je, jesu dobri odnosi Srbije i Kine i pre svega lični i prijateljski odnosi predsednika dve zemlje - Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak