Budite se suvih usta?

Mondo 13.01.2019 11:49
Budite se suvih usta?


Kad se probudite malaksali, suvih usta, to ukazuje na jedno konkretno stanje: dehidrataciju. Ako vam se ovo dešava često, postoji neki značajniji medicinski uzrok ovog stanja.Svaki put kad se probudite dehidrirani, telo vam šalje "poruke" o onome što se dešava ispod površine. Vidite, organizam nije "naštelovan" tako da je dehidratacija tokom noći prirodno stanje. Studija iz 2010. pokazala je da naš unutrašnji časovnik, cirkadijalni ritam, određuje koju ćemo količinu vode izgubiti tokom sna, tako da telo ostane dovoljno hidrirano i dok spavamo.

Ali, ponekad se taj mehanizam poremeti i to je obično signal da se u organizmu nešto dešava. Može biti u pitanju hormonski disbalans, možda je reč o vašim navikama u vezi sa spavanjem, stilom života ili bolestima kojih niste svesni. U svakom slučaju, ako se budite kao da ste prepešačili pustinju, to znači da neke stvari morate da menjate.

Simptomi dehidratacije pratiće vas čitavog dana. Studija sprovedena ove godine na Klinici Mejo pokazala je da dehidratacija, osim očiglednih problema, kakav je recimo suvoća usta, izaziva i vrtoglavice, nesvestice i zbunjenost, da utiče na koncentraciju tako da je osobi teško da se fokusira na ono što treba da obavi, piše Bustle.

Ako se često budite dehidrirani, evo šta može da bude u pitanju:

Gubite tečnost tokom noći

To kako spavate može da utiče na dehidrataciju tokom noći. Čak i ako ne zaspite žedni, prirodno ćete izgubiti nešto tečnosti prosto dišući tokom sna. Ali, određeni načini disanja češće izazivaju dehidrataciju nego drugi. Ovo se naročito odnosi na osobe koje dišu na usta, hrču ili pate od apneje u snu. Ako dišete na nos, nećete izgubiti ni približno toliko vode kao ako dišete na usta.

Znojite se tokom noći

Znojenje u snu može biti izazvano jednostavnim stvarima kao što je recimo pretopla soba, stanjima kao što su prehlada ili neka infekcija. Ali, ako se usred noći budite mokri od znoja, koji god da je uzrok tome, veća je verovatnoća da se probudite dehidrirani.

Noćno znojenje koje je izraženo i ponavlja se zahteva konsultacije sa lekarom, da bi se utvrdio uzrok.

Pretoplo vam je u spavaćoj sobi

Možda volite da se dobro ušuškate tokom noći i da spavate u toplom, ali ako ste navikli da spavate tako, izvesno je da ćete se buditi dehidrirani. Suv vazduh i pretopla spavaća soba takođe izazivaju gubitak tečnosti tokom noći.

Ako je temperatura niža, oko 19, 20 stepeni Celzijusa, spavaćete bolje, budićete se odmorniji i svežiji. Ukoliko vam je u stanu vazduh suv zbog centralnog grejanja, nabavite ovlaživač vazduha i bolje ćete spavati.

Imate niži nivo estrogena

Kod žena, u određenoj fazi menstrualnog ciklusa estrogena pada, i tada organizam brže dehidrira generalno, pa i tokom noći. Estrogen utiče na sposobnost organizma da zadržava tečnost, i kad nivo ovog hormona padne, bilo tokom ciklusa, bilo u menopauzi, rizik od dehidratacije raste.

Estrogen i progesteron utiču na zadržavanje tečnosti u organizmu, tako da kad ste u PMS-u, recimo, ne bi bilo loše da pijete više vode.

Vežbate kasno uveče

Ako uveče odradite intezivan trening, a ne pijete dovoljno vode, takođe povećavate rizik od dehidratacije. Osim toga, vežbanje kasno uveče može vam poremetiti unutrašnji časovnik, pa će vam biti teže da zaspite, zbog čega ćete se probuditi umorni… i žedni.

Ukoliko ste navikli da vežbate uveče, pokušajte da pomerite trening za sat ili dva ranije, i vodite računa da popijete dovoljno vode posle toga.

Neželjena dejstva lekova

Određene kategorije lekova, antidepresivi recimo, povećavaju rizik od dehidratacije tokom noći. Tu su i dekongestanti, kapi za nos na primer, koje će vam rešiti problem zapušenog nosa, ali pošto lek "ne gađa" samo krvne sudove u nosu, biće vam suva i usta.

Ako uzimate lekove zbog nekog hroničnog stanja, proverite sa lekarom da li su oni možda uzrok dehidratacije tokom noći.

I, naravno, vodite računa da tokom dana unosite dovoljno vode, dva ili dva i po litra, recimo.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak