Palata "Albanija" ima bliznakinju: Sagrađene su skoro u isto vreme, a udaljene su samo 700 metara

Blic 12.01.2019 21:55
Palata "Albanija" ima bliznakinju: Sagrađene su skoro u isto vreme, a udaljene su samo 700 metara


Na uglu Kolarčeve i Knez Mihailove nalazi se Palata "Albanija", prvi oblakoder na Balkanu u kome se početkom 20. veka nalazilo ugostiteljski objekat. On je 1936. godine srušen, a 1939. nikla je višespratnica rađena po projektu arhitekte Miladina Prljevića.Ovaj arhitekta, međutim, trag je ostavio i u zgradi na uglu Pop Lukine ulice i Kosančićevog venca (negde je vode kao raskrsnicu sa Topličinim vencom), te je taj objekat poznat kao "Mala Albanija". Međutim, poznat je samo malom broju Beograđana.

- Živim ovde 40 godina i svakodnevno prolazim ovom ulicom, ali pojma nisam imala da ta zgrada ima veze sa Palatom "Albanija" i da ih je osmislio jedan čovek. Hvala vam na informaciji, čovek uči dok je živ - rekla nam je starija sugrađanka koju smo sreli u Pop Lukinoj ulici.

Većina stanara ove ulice, pa čak i same zgrade "Mala Albanija" čula je samo za onu "veliku" u kojoj se, između ostalog, sada nalazi Agencija za osiguranje depozita.

U vreme kada je nastala, "kopija" je jednostavno bila poznata kao zgrada Siniše Zdravkovića.

Bliznakinja sagrađena 1940. godine 
Bliznakinja sagrađena 1940. godine

"Zgrada Siniše Zdravkovića, na uglu Pop Lukine i Topličinog venca, podignuta je 1940. godine, a njen arhitekta je M. Prljević. Ona je zanimljiva jer predstavlja 'Albaniju u malom', odnosno njen arhitektonski sklop upućuje na direktan uzor u terazijskoj palati", napisala je Milica Ceranić u "Nasleđu", publikaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

IZDANAK NEMAČKE ARHITEKTURE

I Palata "Albanija" je imala svoje - "uzore". I to u nemačkoj arhitekturi. Ona je, naime, podignuta po uzoru na Visoku kuću u Berlinu, na železničkoj stanici, čiji je projektant bio Hans Pelcig sa kojim je Prljević i uspešno sarađivao.

NEKAD BILA NAJVEĆA NA BALKANU

Palata "Albanija" kada je sagrađena bila je najviša u Jugoistočnoj Evropi. Više od nje danas su Ušće, Geneks kula, Beograđanka, Rudo A, B i C, Ineks kula, kula u Vojvode Stepe, Pet solitera na Banjici, kule u Bloku 23, pojedine zgrade u blokovima 61, 62, 63 i 64...


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak