Zaev: Republika Severna Makedonija postaje globalna država

Blic 12.01.2019 19:15
Zaev: Republika Severna Makedonija postaje globalna država


Republika Severna Makedonija postaje "globalna država" na međunarodnoj sceni, rame uz rame sa evropskim vršnjacima, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev na prvoj konferenciji za novinare posle usvajanja ustavnih izmena u parlamentu.On je izrazio očekivanje i da će grčki parlament spoznati svoju istorijsku ulogu u ovom trenutku.

Rekao je i da će odluka o ustavnim promenama koje predviđaju promenu imena zemlje u Severna Makedonija danas biti objavljeni u Sližbenom glasniku, a da će početkom iduće sedmice Grcka biti obaveštena da je Makedonija ispunila obaveze iz Prespanskog dogovora.

Zaev je rekao i da za ustavne amandmane nije potreban potpis predsednika Đorđa Ivanova.

- Hvala bogu nije potreban potpis Ivanova - rekao je Zaev na pitanje novinara navodeći da je parlament u petak zajedno sa ustavnim amandmanima doneo odluku o proglašenju tih amandmana kao i o proglašenju Ustavnog zakona.

- “Razumem gorčinu koja postoji kod građana, ali moramo to da ostavimo u prošlosti i ponosno da gledamo u budućnost. Otvorili smo perspektivu za novu Republiku Severnu Makedoniju, članicu evropske porodice. Postaćemo ponupravna članica u dve najveće svetske organizacije kao nezavisna i ponosna zemlja. Naše pristupanje u NATO je već u toku i biće ubrzano”, istakao je Zaev koji je svoje uvodno izlaganje završio rečima "Živela Makedonija, živela Republika Severna Makedonija".

Zaev: Republika Severna Makedonija postaje globalna država

Kako je Zaev rekao, “ovih dana sa našim prijateljem Grčkom ćemo odbaciti izolaciju i nerazumevanje i zajednički ćemo potvrditi ovo istorijsko rešenje”.

“Ubeđen sam da će poslanici u grčkom parlamentu prepoznati njihovu veliku ulogu u ovom istorijskom trenutku i ubeđen sam da će naš prijatelj Grčka ratifikovati Sporazum iz Prespe i biti prva država koja je potpisala protokol za ulaz Makedonije u NATO”, kazao je Zaev.

On je takođe prokomentarisao zahteve opozicionog VMRO-DPMNE za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, navodeći da vlast ozbiljno razmišlja o ovom zahtevu opozicije.

“Mickoski traži izbore, ali moli se da vlast to ne prihvati”, odgovorio je Zaev, te je dodao da će ovo pitanje biti otvoreno u njegovoj partiji i nakon donošenja odluke javnost će biti obaveštena.

On je na konferenciji za novinare, koja je trajala duže od sat vremena, otvorio i temu pomirenja makedonskog društva.

“Mladi moraju da se pomire, i između VMRO i SDSM i među Albancima i Makedoncima”, rekao je Zaev.

Kako je objasnio, “nije nam potreban politički rat i zato šaljemo poruku mladima kako da se ponašaju jer je pomirenje zdravo i potrebno Makedoniji”.

Makedonski premijer je rekao “da nas ima jedan milion i da je vreme da se pomirimo”.

“Ima slučajeva gde brat sa bratom ne priča upravo zbog politike. Neophodno je da se pomirimo”, zaključio je Zaev.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak