Vanredna situacija u sedam opština, 10 osoba evakuisano

RTV 11.01.2019 18:08
Vanredna situacija u sedam opština, 10 osoba evakuisano


Zbog snega, koji neprestano pada na jugu i jugozapadu Srbije, vanredna situacija na snazi je u sedam opština. Radi se o Novoj Varoš, Lučanima, Raški, Ivanjici, Kraljevu, Arilju i Požegi.Na čišćenju puteva angažovano je 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama, tako da su državni putevi prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano. Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Predrag Marić, izjavio je da je u ugroženim područjima evakuisano deset osoba.

Iz "Puteva Srbije" saopštili su da se saobraćaj na državnim putevima u zemlji odvija otežano i da je 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i čišćenje snega, na terenu 24 časa.

Predsednik opštine Kraljevo Predrag Terzić rekao je za RTS da je u toj opštini danas proglašena vanredna situacija. Na terenu su sve raspoložive ekipe koje su u službi Sektora za vanredne situacije. Radi se na čišćenju prilaza i saobraćajnica, posebno na teritoriji Rudna, Studenice i Bzovika.

Nepristupačni su putevi ka Gokčanici, gde od jutros ne radi ni škola. U tom kraju su uglavnom staračka domaćinstva, tako da ce Crveni krst i zdravstvene ekipe krenuti u njihov obilazak. Prilaz planini Goč je neprohodan. U samom gradu sneg neprekidno pada a saobraćaj je usporen.

Sneg je u višim delovima opštine Arilje dostigao 80 centimetara, javlja RTS.

U saopštenju opštinskog Štaba za vanredne situacije se navodi da su razlozi za proglašenje vanredne situacije neprohodnost državnih, opštinskih i zaseockih puteva, što je prouzrokovalo odsečenost domaćinstava, nemogućnost nastave u seoskim školama i otežano snabdevanje električnom energijom. Ekipe i vozila Hitne pomoći su na terenu. Apeluje se na građane da očiste sneg ispred svojih radnji i domaćinstava.

Najviše snega palo je u regionima Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog čega je na ovim putevima odvijanje saobraćaja i najteže, prenosi RTS.

Obilne snežne padavine, praćene olujnim snežnim nanosima, koje su prethodnih par dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobraćaja, uz ceste prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opštine.

Više od desetak sela je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava. Naročito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava.

Visina snežnog pokrivača iznosi od 50 do 100 centimetara a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra, navedeno je na sajtu opštine. Hitna služba je na nekolicinu intervencija morala u pratnji vatrogasaca ili spasilaca terenskim vozilom.

U Lučanima sneg pada neprekidno već četiri dana. Iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, to nije dovoljno da se pride svim udaljenim selima na planinskim krajevima, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Zoran Vučićević.

Putevi prvog i drugog prioriteta su pročišćeni. Međutim, kada su u pitanju nekategorisani putevi, naročito u mesnim zajednicama u planinskim krajevima, stanje je veoma teško. Sneg je viši od 60 centimetara, a vetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra.

RTS-u je potvrđeno da je vanredna situacija proglašena i u opštini Ivanjica.

Na sajtu opštine stoji da je Jedinica za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Ivanjica svakodnevno na terenu.

U toku jučerašnjeg dana je pomoć dopremljena do šest domaćinstava.

Sneg je juče padao i na teritoriji Beograda.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da sve gradske službe rade danonoćno, da javni prevoz u Beogradu normalno funkcioniše, a da se, ako se i pojavi neki problem, on rešava u hodu.

Vesić je to rekao sinoć Tanjugu prilikom obilaska saobraćajnica u Beogradu i dodao da su takve stvari uobičajene kada pada sneg. Dodao je i da beogradske elektrane isporučuju grejanje 24 sata dnevno i da nema većih problema kada su i grejanje i rad vodovoda u pitanju.

"Naša zimska služba se nalazi u četvrtom stepenu angažovanja, što znači da na ulicama imamo 145 vozila i 90 velikih kamiona poput ovog iza mene. Mi čistimo 1.767 kilometara ulica prvog prioriteta kojima saobraća javni prevoz. Ostaćemo u četvrtom stepenu sve do prestanka padavina, a onda počinjemo da radimo i drugi prioritet, odnosno 491 kilometar ulica drugog prioriteta. Znači, mi u prvom i drugom prioritetu održavamo 2.258 kilometara ulica na teritoriji Beograda", rekao je Vesić za Tanjug.

U većem delu Srbije, sem na krajnjem severu Vojvodine, snežne padavine dodatno su otežale već zimske uslove vožnje, saopštio je AMSS.

U nižim predelima na putevima koji spadaju u prvi prioritet čišćenja kolovoza, ima snega u rastresitom, ili ugaženom stanju do pet centimetara, na teritoriji Bačke, Novog Sada, Rume, Zrenjanina, Pančeva, Valjeva, Mačve, Kolubare, Beograda, Požarevca, Kragujevca, Kruševca, Užica, Požege, Čačka, Zaječara, Niša i Vranja.

AMSS vozačima savetuje da zbog lošeg vremena ne kreću na put ako ne moraju, a preporučuje se period od devet do 17 sati. Takođe treba koristiti puteve prvog prioriteta i pored toga što su oni možda duži.

Na put treba ići isključivo sa dobrim zimskim gumama i kompletnom zimskom opremom, i prilagoditi brzinu predviđenu za zimske uslove vožnje.

Republički Hidrometeorološki zavod saopštio je da se danas posle podne u većem delu zemlje, osim na severu, posle velikih snežnih padavina, očekuje postepeni prestanak padavina, a tokom noći i delimično razvedravanje.

Marić: Deset osoba evakuisano

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić izjavio je danas da je zbog velikih snežnih padavina vanredna situacija trenutno proglašena u pet opština i da je u ugroženim područjima evakuisano deset osoba.

"Zbog neprohodnosti puteva uglavnom u planinskim područjima i teškoća u snabdevanju električnom energijom na teritoriji pet opština proglašena je vanredna situacija. U ovom momentu to su opštine Nova Varoš, Ivanjica, Arilje, Lučani i Raška", rekao je Marić, saopštio je MUP.

On je poručio da su sve raspoložive službe na terenu, kao i da će pripadnici Sektora za vanredne situacije biti na terenu dok se situacija u ugroženim područjima ne stabilizuje.

"Do sada smo imali 11 intervencija, a deset ljudi je evakuisano. Takođe, pet teških bolesnika, kao i jedna beba koja je imala visoku temperaturu na teritoriji Bora, u toku noći su prebačeni do bolnice", istakao je Marić.

On je rekao da se u narednih 48 sati očekuje smanjenje padavina, ali dok se situacija u svim ugroženim područjima ne stabilizuje, pripadnici Sektora za vanredne situacije biće na terenu.

Sneg pada, situacija stabilna, najteže u Rekovcu

Situacija na području Pomoravskog okruga, uprkos snegu koji pada od juče sa manjim i jačim intenzitetom, je stabilan, rečeno je Tanjugu u lokalnim samoupravama u Jagodini, Ćupriji, Despotovcu, Paraćinu, Svilajncu i Rekovcu.

Snabdevanje strujom, gasom, vodom i toplotnom energijom je uredno, a zimska služba je bila celu noć na terenu. Svi glavni putni pravci su prohodni.

Najviše snega je palo u opštini Rekovac, a najteža situacija je u selima Beočić, Sekurič, Šiljevica i Šljivica, izjavio je Tanjugu, glavni čovek za javne puteve u ovoj opštini Bojan Brašić.

Glavni putevi su očišćeni, radimo na čišćenju sporednih i očekujemo da popodne budu i oni očišćeni, dodao je Brašić.

Gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović je izjavio Tanjugu, da je u ovoj opštini nema problema, a putevi su prohodni i čiste se i dalje.

I u opštini Ćuprija je situacija stabilna, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Ninoslav Erić.

Stabilna situacija je i u opštini Despotovac, izjavio je Tanjugu radnik Opštinske uprave Vlado Jovanović, kao i u Svilajncu, potvrđeno je Tanjugu u JKP "Morava".

U Policijskoj upravi u Jagodini, rečeno je Tanjugu, da niko nije tražio, njihovu pomoć u smislu neke evakuacije i drugog uzrokovanog visokim snegom i hladnoćom, kao ni pomoć Vatrogasno spasilačkog bataljona.

Čelnici lokalnih samouprava, su rekli da je saobraćaj otežan i usporen, ali se obavlja, na nekim linijama sa manjim zakašnjenjima.

Sneg i dalje pravi probleme u Zapadnoj Srbiji

U opštini Ivanjica, zavejao je oko 80 odsto puteva. Najkritičnije je u Močiocima, Katićima, Devićima, Srednjoj Reci, Ostatiji i Brusniku kao i u svim golijskim i javorskim selima.

Iz Štaba za vanredne situacije u Lučanima navode da su u rubnim delovima opštine snežni nameti dostigli visinu do dva metra, a mnogi putni pravci potpuno su neprohodni, dok je sneg u Arilju odsekao domaćinstava u okolnim selima, gde je obustavljena školska nastava i otežano snabdevanje električnom energijom.

U Novoj Varoši treći dan je na snazi vanredna situacija. Najteže je u Akmačićima, Jasenovu i Božetićima.

Sneg u Prijepolju je 30 centimetara, a u selima od 70 centimetara do jednog metra. Problemi sa visokim snegom i zavejanim selima najveći su na Jadovniku i Jabuci.

Snegu od pola metra na Zlatiboru su se obradovali turisti, a komunalna preduzeća redovno čiste puteve. Putari imaju najviše problema sa nanosima snega u Stublu, Ljubišu, Alinom Potoku i Rudinama, čija visina prelazi 2 metra.

Svi glavni putni pravci u Zlatiborskom okrugu su prohodni, a vozači se upozoravaju da vožnju prilagode uslovima na putu. Saobraćaj za šlepere zabranjen je na području Bajine Bašte preko Tare i Kadinjače.

Antić: Proizvodnja električne energije se odvija normalno

Proizvodnja električne energije se i tokom ledenih dana odvija normalno i snabdevanje električnom energijom je stabilno, izjavio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Antić je rekao da tokom hladnih dana Radna grupa za sigurno snabdevanje energijom i energentima pri Ministarstvu energetike danonoćno prati rad Toplana i EPS-ovih kapaciteta za proizvodnju struje i uglja.

"Za sada svi rade stabilno, a u koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije sitni kvarovi se brzo otklanjaju", kaže Antić za RTS.

Dodaje da, uzimajući u obzir da elektroprivreda radi u dramatičnim uslovima i da je rudarski basen "Kolubara" takođe pogođen vremenskim nepogodama, svi sa velikom posvećenošću obavljaju svoje poslove i ostvaruju ciljeve.

"Uglavnom sve toplane u Srbiji rade u režimu 24 sata dnevno, tako i 'Beogradske elektrane' rade u režimu 24 sata i isporučuju električnu energiju. Stanovi su topli", rekao je Antić.

Navodi i da je distribucija električne energije u potpunosti u skladu sa očekivanjima.

"Pojedinačni su slučajevi da neki zaseok u brdskoplaninskim krajevima nema napajanje električnom energijom, a to u procentima iznosi 0,18, uzimajući u obzir da je evropski prihvatljiv tehnički okvir jedan procenat, onda ćete videti da smo dobro obavili posao", istakao je Antić.

Dodaje i da je, ukoliko se ledeni dani nastave, obezbeđeno snabdevanje svim ključnim energentima.

"Povlačimo i potrebne količine gasa. Još uvek smo značajno ispod onog dnevnog minimuma koji bismo mogli da isporučimo što iz pravca Mađarske, što iz podzemnog skladišta 'Banatski dvor' koji štedimo", napomenuo je Antić.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak