Kako da znate da li vam fali vitamina C

Mondo 10.01.2019 23:50
Kako da znate da li vam fali vitamina C


Vitamin C važan je za čvrstinu kostiju i snažne zube, a ključan je i za apsorpciju gvožđa, između ostalog.Našem organizmu vitamin C neophodan je da bi rane mogle da zarastaju, da bi nam zubi i kosti bili snažni, da bismo mogli da iskoristimo gvožđe iz namirnica koje jedemo.

Vitamin C učestvuje i u stvaranju vitalnih proteina koji grade našu kožu, tetive, ligamente i krvne sudove.

Bez njega ni enzimi u organizmu ne bi mogli da stvaraju molekule koji su nam neophodni svakog dana, kao što su kolagen i karnitin na primer.

Osim toga, vitamin C je važan antioksidant koji umanjuje štetno delovanje slobodnih radikala koji su među glavnim "krivcima" za prve znake starenja.

Kako da znate da li treba da "pojačate" unos vitamina C? Evo koji su znakovi da vam nedostaje ovaj moćan vitamin:

Primećujete više bora nego obično

Vitamin C štiti kožu od štetnog UV zračenja, a neophodan je i za sintezu kolagena. Kolagen je važan za strukturu kože, tako da vitamin C ublažava stvaranje prvih bora i potpomaže zarastanje rana. Kad je nivo ovog vitamina u krvi niži nego što bi trebalo, to može da izazove brojne probleme sa kožom, koji će se prvo odraziti na izgled: koža postaje grublja, deluje starije, pojavljuju se male modrice ili krvarenje oko folikula dlake i slično.

Kosa vam se kida više nego što je uobičajeno

Ako vam je kosa oduvek bila jaka i gusta, a primećujete da je u poslednje vreme beživotna i lako se kida, moguće je da je u pitanju nedostatak vitamina C.

Preporuke lekara kažu da bi odrasli muškarci trebalo da unose 90 miligrama vitamina C dnevno, odrasle žene 75 miligrama, a pušačima je potrebno bar 35 dodatnih miligrama ovog vitamina u toku dana.

Dobri izvori vitamina C

Citrusno voće, paradajz, peršun, ren, zelena paprika, zeleno lisnato povrće, kopriva, spanać, šipak, crvena paprika, dinja, jagode, crne i crvene ribizle, višnje, kupine, kupus, krompir, kelj, prokelj...

Desni vam krvare

Kolagen je ono što "drži na okupu" vašu kožu, kosti, desni i zube, a vitamin C je, kao što rekosmo, ključan za stvaranje kolagena u organizmu. Ako vam fali vitamina C, svi gore navedeni organi će osetiti posledice. Prvo što će biti na udaru su desni, ako ne unosite dovoljno vitamina C, desni će postati upaljene i počeće da krvare.

Posledice, naravno, zavise od toga koliko dugo ne unosite dovoljno ovog važnog vitamina. Ako ne unosite dovoljno vitamina C nekoliko dana ili nekoliko nedelja, možete da očekujete slabiju zaštitu od štetnog dejstva slobodnih radikala. Ali, ako to potraje, osetićete i ozbilnije posledice: slabost i umor, krvarenje desni…

Zubi su vam loši

Naši zubi izgrađeni su od dentina, tkiva koje mu daje oblik, i koje prekriva gleđ. Pa, dentinu je neophodan vitamin C da bi ostao zdrav. Bez ovog vitamina, zubi propadaju. Zato je važno da jedete dovoljno voća i povrća, između ostalog.

Lako vam izlaze modrice

Studija sprovedena u Australiji pokazala je da su modrice "niotkuda" ponekad znak manjka vitamina C. 

Sitne posekotine i ogrebotine vam sporo zarastaju

Sitne ranice bi trebalo da zarastaju same od sebe u roku od tri do sedam dana. Ako primetite da zarastanje traje duže, moguće je da je u pitanju manjak vitamina C, i da telo ne stvara dovoljno kolagena, što usporava oporavak, pa pojačajte malo unos zimskog voća.

Bole vas zglobovi

Ovo je jedan od prvih znakova manjka vitamina C, koji se, kao antioksidant bori protiv zapaljenskih procesa u organizmu. Bez dovoljno vitamina C, može se dogoditi da se kao posledica upalnih procesa u zglobovima javi bol.

Umorniji ste nego obično

Ako ne unosite dovoljno vitamina C, bićete umorniji nego obično. Ako ste pospani i tromi, više nego što je za vas uobičajeno, moguće je da treba malo da pojačate unos ovog vitamina.

Nokti su vam slabi

Ako su vam nokti krti, listaju se i lako se lome, možda vam nedostaje vitamin C. Bez ovog vitamina, telo ne može da apsorbuje gvožđe koje unosimo hranom. A ako nam fali gvožđa, "odoše" nokti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak