Drž`te lopova

NIN, Milan Ćulibrk 10.01.2019 17:55
Drž`te lopova


Šta ako je kriminalac samo onaj ko drugačije misli od aktuelne vlasti? U tom slučaju pre pevaljke iz Grocke nanogvicu bi trebalo da dobije i onih nekoliko desetina hiljada građana, koji se svake subote šetaju ulicama BeogradaKoliko su samo puta predsednik Aleksandar Vučić i ministar policije Nebojša Stefanović objavili rat ovoj ili onoj mafiji. Kada bi sve zavisilo samo od toga, u Srbiji građani ne bi ni znali šta znači reč kriminal. Problem je, međutim, u tome što upravo vlast svakodnevno političke protivnike naziva lopovima, kriminalcima, žutom bandom... Gotovo kao po komandi naprednjaci opozicioni Savez za Srbiju prekršatavaju u savez za linč, silovanje, nasilje. Kao dokoni popovi jariće.

Da ne bude zabune, voleo bih da svako ko je ukrao i jedan dinar narodnih para dobije zasluženu kaznu, ali niko od „dokazanih“ kriminalaca nije procesuiran. A nije da nije bilo vremena za pravično i suđenje u razumnom roku. Ama, u maju će SNS i SPS proslaviti sedam godina na vlasti. A najveća kazna za lopove iz bivšeg režima su naslovne strane provladinih tabloida. Nije ni to mala kazna, ali...

Ništa manje ne brine više nego blagonaklon odnos izvršne i sudske vlasti prema dokazanim kriminalcima. Nije li pevačica Bojana Cvetković Šijacki, nakon priznanja da je lično odvezla Aleksandra Marinkovića (25), koji je bacio Molotovljev koktel i zapalio kuću Milana Jovanovića, novinara iz Grocke, osuđena na samo šest meseci kućnog pritvora i 50.000 dinara? Ama, neko bi veću kaznu platio da je u kafani popio koji koktel više, a ne bacao Molotovljeve na tuđe kuće.

Već sam pisao da je srpsko pravosuđe oprostilo Žarku Veselinoviću - bratu Zvonka Veselinovića, novokomponovanog biznismena bliskog naprednjacima – krivično delo nelegalne gradnje na Goliji ako u humanitarne svrhe uplati 50.000 dinara. Slučajno ili ne, istom kaznom od 50.000 dinara kažnjen je i Pink zbog toga što nije „bez ikakvog komentara i odlaganja“ objavio presudu u korist jednog opozicionog lidera protiv te televizije.

Ne mogu da odgonetnem šta više povezuje ova tri slučaja – u dinar identična novčana kazna ili bliske veze počinioca sa nekim iz vrha vladajuće stranke? Ne verujem da su ove „kazne“ deo neke pretpraznične akcije i velikih popusta, jer šta onda reći za napadače na Borka Stefanovića, koji su oslobođeni uoči Nove godine i Božića. Čak ni 50.000 dinara nisu morali da plate. I posle neka neko kaže da ni za koga u Srbiji nema pravde. Samo sumnjam da se baš tako gradi pravna država. Pogotovo nakon nedavne vesti da je kriminalac sa nanogvicom maltretirao komšije na Karaburmi – dedi je razbio glavu, a unuku pretio nožem. Nakon kraćeg zadržavanja u policiji, napadač se posle par sati vratio kući, njegove komšije, u strahu da će ih ponovo napasti, morale su da se odsele. Hmm, verovao sam da znam šta je u ovom slučaju zločin. Ali, šta je onda kazna?

Posle ovih nekoliko slučajeva zaista se nameće pitanje o kakvoj borbi protiv kriminala govore najviši državni zvaničnici? A možda je samo reč o pukom nesporazumu? Šta ako je kriminalac samo onaj ko drugačije misli od aktuelne vlasti? Hmm, u tom slučaju pre pevaljke iz Grocke nanogvicu bi trebalo da dobije i onih nekoliko desetina hiljada građana, koji se svake subote šetaju ulicama Beograda.

Za razliku od njih, nekima je baš sve na svom mestu. Evo, na primer, Petru Disiću, odborniku SNS-a iz Smedereva. Iako je još u oktobru 2016. osuđen na zatvor od tri meseca, uslovno na godinu dana, jer je falsifikovao diplomu, sve do skora bio je koordinator za rad lokalnih javnih preduzeća (!?) i rukovodilac u JKP Čistoća, a još uvek je odbornik SNS-a u lokalnom parlamentu. Ama, nije problem što je diploma overena lažnim pečatom, već što niko od onih koji su Disića postavili na mesto zamenika direktora nije primetio da na njoj ima i slovna greška! Zato je jedini završio Višu školu SRUKOVNIH studija. No, pošto je i on priznao krivično delo, mogao je da zadrži poziciju, pa je sve do skora, kao konobar po profesiji, bio zadužen za sva plaćanja u svim lokalnim javnim preduzećima.

Jedan drugi konobar, Dragan Dražović nije bio te sreće. Njemu je sud odrapio kaznu od 20.000 dinara što su se u kafani, u kojoj je konobarisao, pobile dve grupe gostiju. Kaznu je morao da plati jer je sudija procenio da se gosti ne bi pobili da im nije sipao previše pića. Da je sipao manje, sigurno bi mu gazda uručio otkaz. Eh, da je bio član vladajuće stranke možda bi sad bio neki koordinator.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak