Dodik: Vojna neutralnost definitivan stav Republike Srpske

Politika 10.01.2019 15:07
Dodik: Vojna neutralnost definitivan stav Republike Srpske


Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je definitivan stav Republike Srpske (RS) vojna neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez i da očekuje da tome ostanu privrženi i predstavnici RS u Savetu ministara.RTRS prenosi da je Dodik u izjavi Srni, komentarišući poziv američkog državnog sekretara Majkla Pompea Predsedništvu BiH da prihvati nacionalni godišnji program za NATO, Dodik kazao da je sa tim pismom upoznat iz medija i da je briga Amerikanaca za situaciju u BiH kontinuirana.

„Oni pokušavaju da nađu bilo šta za šta bi se mogli zakačiti, ali moraju da se naviknu da je naš stav definitivan u tom pogledu. Republika Srpska je za vojnu neutralnost i neulazak u bilo koji vojni savez”, rekao je Dodik.

Navodi se da je on ponovio da je u pogledu NATO i Akcionog plana za članstvo stav Srpske i njegov lično - privrženost Rezoluciji Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.

„Očekujem i od predstavnika Srpske u Savetu ministara da ostanu privrženi Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Svaka vrsta druge odluke bila bi protiv interesa Srpske i dovela bi svakoga ko bi se ponašao na taj način u poziciju da krši odluke najviših organa Republike Srpske”, naveo je Dodik.

On je dodao da BiH ima okvir koji se zove Partnerstvo za mir i sarađuje sa NATO i da su, u tom pogledu, ostvarene mnoge zajedničke aktivnosti, ali da su novi zahtevi koji su ispostavljeni nešto drugo.

„Pozivanje na neke ranije donete odluke su potpuna konfuzija. Ako su donete odluke, zašto traže nove. U svakom slučaju novih odluka koje podrazumevaju približavanje NATO neće biti zato što Srpska i srpski narod, iz razloga koji smo ranije objasnili, prvenstveno što nas je NATO bombardovao i što su nam naneli ozbiljne gubitke u ljudskom i materijalnom smislu, ne može da prihvati članstvo u tom savezu”, rekao je Dodik, prenosi Tanjug.

Navodi se da je Dodik ocenio da ni Komisija za NATO integracije koja se bavila ovim pitanjem nije završila posao.

„Sve je to konfuzno. Pozivanje Pompea na ranije donetu strategiju spoljne politike BiH koju je usvojio Mladen Ivanić nije argument jer strategija nije pravno obavezujuća”, kazao je Dodik.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak